De Oude Doos

Landb. Debyser – Woesten

Landbouwer Stefaan Debyser uit Woesten is ondertussen al lang geen onbekende meer op onze Oude Doos. Deze Fiat fanaat bij uitstek weet als geen ander, zijn Fiats in ere te houden. Hij doet dit met liefde voor zijn vak als landbouwer maar nog meer door zijn liefde voor machinerie en in het bijzonder Fiat trekkers. Alle trekkers worden bij hem in nieuwstaat gehouden, zowel uitwendig als inwendig worden ze hier goed in de watten gelegd en dat zie je er dan ook aan! Maar ook al zien ze er allemaal uit als modellen die je in een glazen kast zou willen opsluiten, toch schuwt hij het veldwerk er niet mee.

Zelf nam Stefaan het stuur in handen van de Fiatagri 130-90 Turbo DT, deze was voorop voorzien van een eg plus nog een Rabe schijveneg, achterop bevond zich de Lely rotoreg en de Roger GC zaaimachine. Als je het plaatwerk bekijkt is het bijna niet te geloven, maar de teller liegt nu eenmaal niet, maar liefst meer dan 13.000 uren prijken al op de deze oersterke trekker.

Hij werd vooraf gegaan door twee jonge kompanen die hem hielpen met de werkzaamheden. Een eerste was Roderik Scholaert die eveneens een diehard Fiat fanaat is met een eigen Fiat 1300 DT die hij onder handen aan het nemen is. Het was dan voor hem ook een namiddagje genieten, wanneer hij het stuur van de Fiat 1300 DT Super van Stefaan in handen mocht nemen. De 1300 wist de grond nog wat extra los te maken met een Vibromatic cultivator. Deze trekker met bouwjaar 1979, heeft zo’n 8200 uren op de teller maar is nog steeds het kroonjuweel uit het trekkerpark van Stefaan. Deze trekker was destijds nieuw gekocht geweest door een Duitse landbouwer maar moest na een jaar plaats maken voor het destijds zwaarste model van Schlüter. Sindsdien belande deze trekker in Belgische handen om in 2010 eigendom te worden van Stefaan. Een dame danst nog mooier op een mooi schoentje. Deze dame kreeg dan ook wel heel knap schoeisel, met 540 / 65 R28 banden voorop en achteraan 620 / 70 R42, weet hij zich wel vast te bijten in het veld.

Tot slot was er ook nog Jonas Decaestecker die op kop reed, om de grond al een eerste keer goed los te woelen. Dit met het grote geschut van Stefaan, zijn New Holland TVT 170 aan de cultivator. Deze New Holland zal naast de West-Vlaamse commando’s ook al aardig wat Antwerps begrijpen na zijn dienstjaren bij landbouw -en grondwerken Moulaert uit Ranst.

Stefaan vond dat zeker zijn Fiat trekkers eens goed in de bloemetjes mochten worden geplaatst, voor al die trouwe uren dienst en plezier. Maar wij vinden nog meer, dat ook Stefaan zelf in de bloemetjes mag worden gezet. Want hij weet het toch maar te doen, om drie generaties aan trekkers operationeel te houden en ze tegelijkertijd er nog steeds als nieuw te doen uitzien. Een dikke chapeau!