De Oude Doos

Loonw. Cannie – Oostrozebeke

Met dank aan de familie Cannie.

Al vanaf 1979 is men ten huize landbouwwerken Cannie uit Oostrozebeke vertrouwt met het rooien van bieten met een 6-rijige Gilles rooier. Vanaf 1983 kwam daar al reeds een tweede rooier bij. In deze volgende film zien we de twee equipes samen aan het werk op één veld, dit op 2 November 1987. Wat een werkelijk uniek beeld opleverde, van maar liefst 8 Fiat trekkers en bijhorend materieel die deze oogst verzorgden!

Voor het rooien werden de Fiat 1580 DT en de Fiatagri 130-90 Turbo DT, beiden met een Gilles rooier en loofklapper voorop gestuurd. Het stuur van deze 130-90 was in de bietencampagne zo goed als altijd in handen van Daniel Cannie. Om deze bieten vervolgens te laden reed een Fiat 850 met een Gilles R125 mee en een Fiat 980 DT met een Gilles R126. Met twee laadcombinaties heb je ook al heel wat afvoercombinaties vandoen. Hiervoor stonden maar liefst 4 combinaties paraat. Een tweede Fiat 1580 DT stond voorop de Dewulf hooglosser, verder zagen we nog een Fiat 1000 DT, een Fiat 1000 DT Super en een Fiat 1300 DT allen aan een OVA kipper plaats nemen.

Er werd gewerkt, hard gewerkt om dit te kunnen volhouden werden de manschappen door de firma ook voorzien van een stevige boterham en goeie pot koffie! Voor eventjes mocht de riem eraf om er dan weer volop tegenaan te gaan. Een gezellig tafereel wat je anno 2020 helaas nog zelden ziet.

Wanneer de bieten zo goed als gerooid waren, kwam een Faun FM 1024 zich al klaarzetten om de bieten op de vrachtwagens te laden. Hoogstwaarschijnlijk was deze in eigendom van de firma Debouvere uit Egem welke zo goed als alle bieten in de ruime regio lade voor het transport naar de suikerfabriek.

Een prachtig stukje nostalgie!