De Oude Doos

Landb. Vanderhaeghe – Wervik

Zoals er veel mensen uitkijken naar de voorjaarsklassiekers bij de opening van het wielerseizoen, kijken wij na de winter ieder jaar hartstochtig uit naar de voorjaarsklassiekers in het veld. Niet de veldcrossers met hun mountainbikes maar de oude nostalgische landbouwcombinaties. Want wijdverspreid in ons Belgenlandje vind je nog wel eens zo’n knappe klassieker terug aan het werk ergens ten velde.

Zoals dit het geval was bij landbouwer Marc Vanderhaeghe uit Wervik, die zijn Ford Super Major 5000 uit 1966 maar al te goed in ere weet te houden. Ieder jaar en dit al reeds ruim 30 jaar wordt deze 64-pk sterke Ford 5000 nog eens voorop de 4-rijïge Gaspardo SP 510 maiszaaimachine geplaatst. Een ideale lichte combinatie die Marc geen windeieren heeft gelegd, maar in de plaats al ieder jaar voor top mais heeft gezorgd. De merknaam Ford verving officieel de merknaam Fordson in 1964. De type aanduidingen van deze Fordson tractoren kon je wel terug blijven vinden zoals je hierop nog Super Major terug vind , vond je op de 3000 serie bijvoorbeeld nog Super Dexta terug. Maar in de daaropvolgende jaren zijn deze type aanduidingen helaas ook verdwenen.

De Gaspardo SP 510 kwam eind jaren 80 in het bezit van Marc, hij wist deze uit goede handen over te nemen. Namelijk uit die van oud-loonwerker Lionel Vanneste uit Wevelgem. Lionel wist deze machine destijds aan te schaffen via invoerder Vandeponseele uit Geraardsbergen.

Net zoals wij er naar uitkeken om deze mooie combinatie aan het werk te zien, kijkt Marc er nog steeds ieder jaar naar uit om de mais te zaaien met deze combinatie. Ook de jongere generatie stond te springen om met opa Marc eens te mogen meerijden. Zelfs Marc zijn enkele maanden oude pup voelde hem als een koning te rijk als bijrijder.