De Oude Doos

Landb. Verhaeghe – Lichtervelde

De tractor voor de moderne landbouw zo werd de Fiat 640 destijds in 1973 aangekondigd. Anno 2021 bewijst landbouwer Frans Verhaeghe uit Lichtervelde, dat dit geen leugens waren.

In 1982 wist Frans deze toen 3 jaar oude Fiat 640 tweedehands aan te kopen bij garage Vallaey te Lichtervelde. Tegenwoordig bekend als hoofdverdeler voor New Holland. Toen verkocht men nog Fiat tractoren en daarnaast al reeds het gamma oogstmachines van New Holland. De Fiat tractoren was men hier gaan verkopen na de stopzetting van de verkoop van de duurdere Duitse Hanomag tractoren. Deze 640 van Frans, kwam oorspronkelijk van de landbouwschool van Torhout en had daar slechts 300 werkuren opgedaan. Een zo goed als nieuwe trekker voor Frans dus.

Hij had al goeie ervaringen opgedaan met Fiat, dankzij zijn eerste Fiat die hij in 1972 gekocht had, een Fiat 600. Hiervan kon hij alsnog de cabine, de frontlader en de eggen allemaal recupereren en overplaatsen op de 640.

De trekker heeft Frans een 20-tal jaar geleden volledig herspoten, want roestvorming daar waren deze trekkers wel wat gevoelig aan. Dit heeft hij grondig gedaan zoals je kan zien, anno 2021 ziet hij er dan ook nog als nieuw uit! Maar het is geen paradepaardje geworden, de trekker wordt nog jaarlijks tijdens de veldwerkzaamheden ingezet. Zoals we hier zagen aan een door Frans aangepaste 2-scharige Steeno ploeg. Met zijn 64-pk draait dit trekkertje er zijn hand niet voor om, maar wel zoals we nog net op tijd konden zien, de laatste ‘schellen’ van het veld.