De Oude Doos

Hobbyist Deprez – Lichtervelde

Een creatieve geest in een lichaam voorzien van handige handen ofwel kort en bondig een handige harry, zo zou je Simon Deprez uit Lichtervelde kunnen omschrijven. Deze hobbyist pur sang teelt heel wat verschillende vruchten, waaronder ook voederbieten. Naast zijn eigen veld, werd ook de tuin van zijn grootvader omgevormd tot een prachtig bietenbietenveld. Geen super grote oppervlakte, vraagt ook natuurlijk geen super groot materiaal.

Hiervoor was de Fordson Dexta van zijn buurman Frans Verhaeghe een ideale trekker om plaats te nemen aan de zelfbouw zaaimachine van Simon. U leest het goed, een zelfbouw zaaimachine! Simon construeerde eigenhandig een 5-rijige bietenzaaimachine, het frame is volledig van zijn hand, de zaaielementen zijn afkomstig van een oude Kleine zaaimachine. Ook deze elementen vond hij bij Frans Verhaeghe terug, in een ver verleden werd er immers op zijn landbouwbedrijf chicorei gezaaid. Frans op zijn beurt had de oude zaaimachine overgekocht van gewezen loonwerker Coopman uit Lichtervelde.

Met deze Fordson was Frans niet aan zijn proefstuk toe. Een 30-tal jaar geleden kocht hij al een eerste Fordson Dexta uit 1963. Dit om zijn kippestallen uit te mesten. Hij was uitermate tevreden over dit trekkertje en zo volgde dus de aankoop van deze tweede Fordson Dexta. Deze is echter niet 100% origineel wist Frans op te merken. Zo zou de vooras vermoedelijk afkomstig zijn van een Massey Ferguson, alsook de vooraan gemonteerde pinkers lijken hem niet origineel. Des niet te min kon Simon zich geen betere trekker wensen om de bieten te zaaien.

Zijn grootvader is helaas niet woonachtig te Lichtervelde, maar in Westrozebeke wat best al een eind was voor met zo’n Fordson Dexta. De eigenste Fendt Farmer 307 LS van Simon kwam dan ook goed van pas om de Fordson en de zaaimachine veilig en wel te transporteren.