De Oude Doos

Landb. Verhaeghe – Lichtervelde

Al sinds 1982 is de Fiat 640 de trouwe partner in het veld, voor landbouwer Frans Verhaeghe uit Lichtervelde. We zagen hem dit voorjaar alreeds in het ploegen maar ook in het zaaiklaar maken van het veld weet deze kleine krachtpatser zich te bewijzen.

Hiervoor ondergaat deze trekker een ware transformatie. Achteraan wordt deze voorzien van een stevig paar dubbele banden en voorop de neus wordt een door Frans zelf vervaardigde fronthef gemonteerd. Dit om nog 2 extra aandrukrollen op en neer te kunnen bewegen. Deze rollen werden vroeger door Frans gebruikt om het veld aan te drukken tijdens het ontsmetten. In de jaren 80 ging Frans rond in opdracht van wijlen loonsproeier Pauwelyn uit Lichtervelde om de schorseneren velden te ontsmetten in het voorjaar. Dit omdat deze voor het inzaaien behandelt werden tegen schadelijke aaltjes. Deze rollen drukten goed de bovenste laag aan waarop dan de ontsmetting werd aangebracht.

De ontsmetting werd in 200 liter vaten aangeleverd door de SANAC groep met hun hoofdzetel in Geluwe nabij Wervik. Een bedrijf dat in 1942 werd opgericht door de heer en mevrouw Jozef SAelens eN ACkou wat leidde tot de naam SANAC. Toen was men gespecialiseerd in de handel van vlaszaad en de handel in de toen nog opkomende markt van gewasbeschermingsmiddelen. Tegenwoordig is de naam SANAC niet meer weg te denken uit de wereld van gewasbeschermingsmiddelen. Echter het voorbehandelen tegen aaltjes behoort inmiddels tot het verleden.

Maar Frans wist dus perfect deze rollen te recupereren en die doen nu aardig mooi dienst om het veld mooi egaal en zaaiklaar te maken. Dit natuurlijk in combinatie met de dubbele wielen en de Kuhn HRB 302 rotorkopeg. Een vakman aan het werk hier!