De Oude Doos

Hobbyist Bielen – Diepenbeek

Vorig jaar konden we in de maiscampagne de Hesston 7650 van Geert Bielen uit Diepenbeek aan het werk bewonderen. Het is echter niet de enigste hakselaar dat Geert in zijn collectie heeft. Zo konden we in de voorbije grasoogst, een demonstratie van Geert zijn Fox Brady 6650 aanschouwen. Wederom een ruige Amerikaan, afkomstig uit de groep Koehring Farm Division die zijn hoofdzetel had in Appleton, Wisconsin.

Een machine die stukje jonger is dan dat hij doet vermoeden, met bouwjaar 1984. Het kloppend hart van deze sluwe vos is een GM-6V 71N Dieselmotor die goed is voor zo’n 238-pk. De nieuwprijs van een dergelijke machine in 1981 was, 2.117.888 Belgische frank ofwel goed voor een 52.501 Euro. Met een opleg van 6347 Euro kon je deze machine ook in een hydrostatisch vierwiel aangedreven versie verkrijgen. Deze Fox hakselaars kon je in België destijds aankopen bij invoerder Van Wonterghem uit Ghislenghien waar ze verkocht werden als ‘De pionier van het modern hakselen’. Geert zelf heeft de machine een 4-tal jaar geleden weten over te kopen van landbouwwerken gebroeders Luytens uit Mechelen.

Een hakselploeg bestaat natuurlijk niet alleen uit een hakselaar. Ook de afvoercombinaties waren wederom om duimen en vingers bij af te likken. Een diverse equipe met onder meer een John Deere 6400 die voorop een Record silagewagen stond. Koen Bortels wist nog te volgen met nog een tweede Record silagewagen aan zijn Fiatagri F110. De prachtige combinaties bleven maar volgen, met nog een Fiat 1180H en een brute Steyr 8165 Turbo beiden voorop een kipwagen.

Hoe verschillend alle afvoercombinaties wel waren, één dingen hadden ze allen wel gemeen, ze kregen het hard te verduren. Twee dagen voor hun oogstdag kreeg men immers maar liefst 27-liter te verwerken op een uur tijd. Met op de oogstdag zelf ook nog eens enkele fikse buien. Geert liet zich niet kennen met zijn Fox en kon zonder al te veel moeite blijven rijden. De wagens echter hadden wat hulp vandoen van een ter hulp geschoten Fendt Favorit. Uiteindelijk kreeg heel even ook de Fox het moeilijk maar zonder veel erg.

Ook Geert’s grootste fan, zijn vader Pierre Bielen was opnieuw van de partij. Met de Fendt Farmer 306 LS Turbomatik harkte hij aan een snel tempo het veld bijeen. Met 10 hectare voor de kiezen, was stoppen geen optie en zo bleef deze hechte groep vrienden er voor gaan.