De Oude Doos

Landb. Willems – Maldegem

Het grasseizoen is een drukte van jewelste op veel landbouwbedrijven. Ook ten huize Willems in Maldegem is het alle hens aan dek wanneer hun New Holland 2405 het erf verlaat richting de grasvelden. Het is inmiddels al het achtste seizoen dat de familie Willems op hun eigen hakselaar kan rekenen. Eind 1992 werd dit paradepaardje van Ford / New Holland aangekondigd als de grote nieuwigheid voor het jaar 1993. Vlijmscherp de toekomst tegemoet! Dit natuurlijk dankzij het toen unieke Adjust-O-Matic slijpsysteem, dat de messen automatisch wist te slijpen en eveneens het vast tegenmes automatisch afstelde. Een echte mastodont met zijn destijds uitzonderlijke vermogen van 400-pk en een hakseltrommel van 76 cm breed. Dit vlaggenschip van Ford / New Holland vind je helaas niet zo vaak terug in België. Ook de familie Willems heeft deze machine niet in België gevonden maar wel in Nederland.

Wat men wel in eigen land wist te vinden, is een prachtig koppel Decov silagewagens, dit bij landbouwwerken Loontjens uit Moorslede. Deze wagens zijn destijds door de firma Decloedt vervaardigd geweest te Veldegem. Door een gebrek aan vrije trekkers bleef één Decov achter op de hoeve. De tweede nam plaats achter hun Valtra Valmet 8050 met Lode Willems als trotse chauffeur.

Om zo’n groot beest als de 2405 te kunnen bijhouden, is natuurlijk wat afvoer capaciteit benodigd. Daarop werd besloten om een extra trekker met chauffeur erbij te halen. Een recente Valtra Direct nam plaats aan de Rolland Rollspeed 6332 kipwagen van de familie Willems.

Lode wist dankzij de tractie assen onder de Decov silagewagen, zonder enige moeite over de silageput heen te kruipen om zijn vracht te lossen. Voor de Rolland kipper was dit natuurlijk minder evident, dus werd zijn vracht maar netjes voor de put afgekipt. De derde Valtra trad na het lossen vervolgens ook in actie. Gewapend met een frontlader en kuilverdeler werd de put netjes gespreid en aangereden.