De Oude Doos

Loonw. Busschaert – Knesselare

Met dank aan Luc Van De Kerckhove.

‘De slag om Kleit.’

In het landelijke dorpje Kleit nabij Maldegem werd in het weekend van 6 November 1993 een ware veldslag uitgevochten om de laatste mais van het land te krijgen. Mais hakselen is soms als oorlog, een loopgravenoorlog. Dorsen lukte niet, dus werd de ervaren equipe van Etienne Busschaert uit Knesselare richting Kleit gestuurd. Johan Standaert met een New Holland 2305 moest er al snel de strijd staken en ruilde het stuur in voordat van een Deutz 100 06 sleeptrekker. Luc Van De Kerckhove had iets meer succes met de New Holland S 2200, deze was immers vooraan voorzien van dubbele wielen. Maar ook dit bracht uiteindelijk geen soelaas.

Derde keer goede keer, New Holland bood hen het prototype van de New Holland FX 450 ter beschikking. Een geschikter test veld, kon je je niet bedenken om het kunnen van deze machine te testen. Na een korte uitleg gaven de mannen van New Holland het stuur over aan Luc. Het was in de eerste momenten natuurlijk heel wat zoeken, aangezien de besturing van deze mastodont toch heel wat anders was dan van de S 2200. Maar na enige tijd ging dit vrij vlot en ploegde de FX zich een baan door het veld. Door zijn hoge doorrijhoogte en brede banden, hield deze machine stand op zo’n drassig veld.

Alleen de maar liefst zeven silagewagens bleven moeilijkheden hebben, de equipe bestaande uit hoofdzakelijk Deutz-Fahr DX 6.30 trekkers en enkele Deutz 100 06 trekkers moesten er een hevige strijd leveren. De aangedreven Record silagewagens kregen het hard te verduren. Volgens Luc zich nog herinnerd, kwam de Deutz 100 06 op hogere wielen met een aangedreven Vermeire silagewagen er het beste uit. Ook landbouwer Marcel Verstringe reed met zijn John Deere 2140 en nog een tweede John Deere trekker mee, maar ook deze twee combinaties hadden de hulp van de sleeptrekkers benodigd.

In de beelden onderaan zien we in de eerste 11 minuten, beelden gemaakt door wijlen Prosper Busschaert, Etienne zijn vader. Daarna zien we de beelden gemaakt door Luc zijn vrouw.

Geniet van dit nostalgisch spektakel!

Met dank aan Noël Pille.

We keren terug naar het jaar 1988. De equipe van loonwerker Etienne Busschaert zien we er op en af rijden aan de mais kuil van landbouwersgezin van Marc De Muynck en Greta Pille uit Ursel in de Pierlalaweg.

De meest opvallende combinatie was misschien toch wel de naar 6-cilinder omgebouwde Deutz F4L514 aan een Record silagewagen van landbouwwerken Busschaert. Ook Mark zelf reed met een combinatie mee, dit met een Deutz D 7206 aan een knappe zelfbouw silagewagen, die eveneens al van tractie was voorzien. Nog een 06 series van Etienne maar alreeds met 4WD beklom eveneens de kuil met een Record silagewagen. Tot slot zien we nog een tweede Deutz 7206 aanschuiven met een Record mestwagen die was omgebouwd tot silagewagen.

Noël Pille en diens vader waren ook aanwezig om mee te helpen de put aan te rijden, dit met hun eigenste David Brown 880. Ook Rene De Muynck stelde er zijn Deutz D 4005 ter beschikking aan de kuil. Daarnaast werd ook nog de International 553 van Marc gebruikt. Met deze drie trekkers kon je er wel vanuit gaan dat de kuil goed zou aangedrukt worden.

De meeste actie vind je meestal op het veld, maar hiermee wordt bewezen dat het aan de kuil evenzeer geen saai gebeuren is. Een knappe brok nostalgie, die dankzij Noël goed werd bewaard.