De Oude Doos

Landb. Lambrecht – Ertvelde / Vyncke – Watervliet

Passie, daar draait het allemaal om in deze reportage. Stuk voor stuk zien we hier mensen boordevol passie voor hun beroep en hun hobby.
We zijn aanbeland op een stuk tarwe in het landelijke Sint-Laureins.
De tarwe hier is er van Luc Lambrecht, die ook wel onder de naam Puur Luc bekend staat.
Luc baat in Ertvelde een restaurant uit waar hij enkel vlees van eigen kweek serveert en zo een hele korte keten crieëert. Zo is Luc niet enkel restauranthouder, maar ook landbouwer in hart en nieren.
Samen met zijn zoon Gunther die een hart heeft voor landbouwmachines werken ze met veel passie aan hun eigen gewassen. Het tarwegraan en het stro zal hier dienst doen voor de eigen runderen.

Gunther werkte met een Clayson 1545 die voorheen heel wat diensturen gedaan heeft bij het loonbedrijf van de gebroeders Mertens uit Londerzeel. Gunther is uitermate tevreden over de prestaties die deze maaidorser nog steeds weet te leveren, alleen is de ventilator, die aan het stuur van de maaidorser gemonteerd is, niet meer in actieve dienst.
Naast de Clayson 1545 waren er ook nog twee andere kranige maaidorsers op het toneel, een Claeys M103 en een Claeys M80.
Beide machines zijn van liefhebber Amos Vyncke uit Watervliet.

De M103 zagen we enkele jaren terug al eens verschijnen op de oude doos, toen nog met cabine. Deze Claeys M103 is er eentje die gebouwd is in 1962. Waar de M103 omschreven werd als een loonwerkers machines, werd de Claeys M80 dan weer in de kijker gezet als een ‘ familie ‘ machine, die werd dan weer vakkundig bestuurd door goede vriend Martijn De Bruycker.
In 1963 werd de M80 gebouwd en was toen de opvolger van de M73. Later werd met deze machine de basis gelegd voor vele andere types die Claeys en Clayson uitbracht.

Bemerk ook de goede signalisatie die bij de maaidorser van Gunther aangebracht werd. Niet enkel de borden van uitzonderlijk vervoer werden netjes aangebracht, maar ook de signalisatie wagen werd voorzien, net als een duidelijke spandoek van Puur Luc!
Met onze eerste woord sluiten we af, we zien hier duidelijk mensen met PASSIE!