De Oude Doos

Hobbyist Van de Kerckhove – Knesselare

Op 12 September 2021 vond op de Smoufelbeelhoeve van Jaak Vannevel te Donk, ter gelegenheid van Donk kermis, een stationaire dorsdemonstratie plaats. Om te kunnen dorsen heb je natuurlijk schoven nodig en hiervoor kon hij rekenen op Luc Van de Kerckhove uit Knesselare en Johan Standaert uit Aalter. Deze twee gezworen vrienden wisten deze zomer een veld op oude wijze te oogsten met de Fahr pikbinder van Luc.

Een dappere 1-cilinder Steyr T84 uit 1958 werd voorop deze pikbinder geplaatst. Een trekker die ooit nog is verhandeld geweest door voormalig Steyr -en Zetor dealer Jos Van Edom uit Boechout. Het in België invoeren van deze Oostenrijkse trekker gebeurde natuurlijk door de alom bekende firma Hocké uit Groot-Bijgaarden. Johan kon moeilijk te voet volgen, hij deed dan maar beroep op zijn perfect gerestaureerde Massey Ferguson 35X, met een eveneens knap gerestaureerde Sirocco cabine.

We hadden het geluk om ook even de start van het pikbinden te kunnen aanschouwen. De pikbinder werd immers in de langs richting getransporteerd via de weg. De machine moet dus op zijn wielen geplaatst worden in de breedte richting om de pikbinder correct te kunnen aanpikken. Eens de pikbinder in zijn werkstand stond, werd voor het starten door Luc een grondige smering uitgevoerd. Smeernippels waren destijds nog niet voor handen, dus zijn er op alle bewegende componenten kleine oliereservoirs aangebracht, die Luc één voor één wist op te vullen.

Luc bemande tenslotte de Steyr, terwijl Johan plaats nam op de pikbinder. Het pikken verliep volledig vlekkeloos, het was dan ook letterlijk en figuurlijk een goed geoliede machine!