De Oude Doos

Landb. Debode – Lendelede

Het maaidorsen bij landbouwer Frans Debode uit Lendelede verloopt dit jaar letterlijk en figuurlijk een ‘vitesse’ sneller. Dit dankzij de nieuwe aanwinst van Frans, een New Holland 8060. Tegelijkertijd betekende dit eveneens het afscheid van zijn oude getrouwe Clayson M 135. Trouw op post bleef wel zijn Clayson M 140 ook wel Armada genaamd. Deze laatst noemde werd bestuurd door collega landbouwer Luc Dendauw. Welke ondertussen al heel wat jaren heeft gesleten met de maaidorsers van Frans. Na jaren op de M 135 te hebben plaatsgenomen, was het dus nu tijd voor de iets grotere M 140.

Van de 8060 nam Frans eigenhandig het stuur in handen. Deze oude schone uit de jaren 80, deed in een vorig leven actieve dienst bij landbouwwerken Leeuwerck uit Dikkebus. Aan een echt pensioen hoeft de machine dus nog niet te denken onder de vleugels van Frans. Welke zijn machinepark in een actieve topstaat weet te behouden.

Het graan werd weg gebracht met behulp van de Steyr 4145 Profi CVT en de Steyr 9080 M van Luc, maar ook Frans zijn eigenste Ford 8340 stond met nog een Joskin kipper paraat. Ook zijn oude getrouwe Ford 6600 was van dienst met een transportwagen voor het maaibord van de 8060. Een heel arsenaal op de been!

Het dorsen gebeurde in een prachtig wijds decor, op het hoogste punt van het West-Vlaamse dorp Hulste. Wat resulteerde op een prachtig zicht op enerzijds de zware industrie te Oostrozebeke en tegelijkertijd ook zicht op de prachtige stenen korenwindmolen, de Muizelmolen te Hulste. De molen wist nog tot 1974 actieve dienst te doen en is ondertussen een knap gerestaureerd monument geworden die ook het gelijknamig restaurant huisvestigd.