De Oude Doos

Landb. Claerhout – Langemark

Het is vaak een harde strijd om het onkruid weg te houden van tussen de vruchten. Zeker in jaren als deze was het geen evidentie. Landbouwer -en teeltbegeleider bij de groep Verduyn uit Kortemark, Carl Claerhout uit Langemark kon in 2003, deze Allis Chalmers G uit 1948 op de kop tikken. Dit bij loonbedrijf Agriworks uit het Nederlandse Bergeijk.

De oorspronkelijke schoffelbalk was getorst en werd vervangen door een nieuwe, maar deze bleek wat aan de zware kant om deze nog gemakkelijk met de hand te kunnen heffen, hierdoor voorzag Carl een balk met minder schoffelelementen. De  A-C is niet meer volledig origineel , want oorspronkelijk stak hier achterin een N62 motor van Continental. Deze 4-cilinderzijklepbenzinemotor was goed voor zo’n 12-pk. Door Agriworks was deze motor alreeds vervangen door een Duitse 2-takt Sachs diesel motor van eveneens 12-pk.

Een handige machine op het veld, maar voor de openbare weg iets minder geschikt. Dit door een maximum snelheid van slechts 11km per uur. Daarom verplaatst Carl hem eenvoudig naar het veld met zijn aanhangwagen achter de auto of tractor. Met een eigen gewicht van slechts +/- 600 kg is dit een echt pluimpje te noemen in het veld.

De spoorbreedte is naargelang de teelt, ook heel eenvoudig te verstellen van 90cm tot 1m60. Het is eveneens een heel behendige trekker die zo goed als ter plaatse kan draaien. Wat het werken met de A-C ook zo aangenaam maakt, is natuurlijk het vrij zicht op de schoffelbalk.

Voor Carl is het dan ook genieten wanneer machines als deze uit het verleden nog steeds kunnen worden ingezet in de hedendaagse landbouw.