De Oude Doos

Hobbyist Lambrecht – Zulzeke

‘De kracht die inkomen creëert’

Landbouwerszoon Filip Lambrecht uit het Oost-Vlaamse Zulzeke houdt er toch wel een heel bijzondere maaidorser op na. Hij wist in 2019 een prachtige Fahr M66 TS op de kop te tikken in Duitsland. Hier in Vlaanderen vind je dergelijke getrokken maaidorsers nagenoeg niet terug. In Duitsland echter waren dit populaire machines, waar grote landbouwbedrijven zo zelf hun eigen oogst konden dorsen. Deze getrokken maaidorsers werden dan ook, tot in 1987 aangeboden in het gamma van Deutz-Fahr.

Dit exemplaar met een werkbreedte van 2m50 dateert uit 1969 en werd dus bij een landbouwer in het Duitse Düren teruggevonden. Filip haalde de maaidorser eigenhandig naar huis met de Fendt Farmer 311 LSA van zijn vader, op 16-uren tijd stond de machine op hun erf.

Dankzij de elektrische bediening is het een zeer behendige machine. Er zijn 2 elektrisch bediende ventielen aanwezig. Eentje voor het maaibord te bedienen en nog eentje om nog eens de haspel apart te bedienen.

Filip zijn Fendt Favorit 3 uit 1967 is met zijn 52-pk de ideale trekker om deze machine aan te drijven. Want een vermogen van 40-pk zou al moeten volstaan. De machine is dan ook een lichtgewicht met een eigen gewicht van 2660 kg. Met een tweede Fendt, een Farmer 105 uit 1976, kon de gedorsen naakte haver opgeslagen worden op de hoeve.