De Oude Doos

Agribex 1952

Met de volgende reeks bevinden we ons vermoedelijk op Agribex 1952 in het Heizelpaleis. Hoewel de titel eigenlijk niet volledig klopt. Want in 1952 was er van de naam Agribex nog geen sprake. Deze landbouwbeurs was toen, sedert Februari 1950 bekend onder de naam ‘Salon van machines en producten voor de landbouw.’ Een hele mond vol maar het kon nog erger zoals bijvoorbeeld in de periode van 1933 -1950, toen werd er nog gesproken van ‘Tentoonstelling – jaarlijks en internationaal – van landbouwmachines en landbouwproducten.’

We wandelen even binnen op de stand van machine importeur Max Buyck uit Anzegem en bekijken ook even de daarrond aanwezige standen.

Max Buyck ( tweede van links ) zien we hier in eigen persoon op zijn opvallende en grote stand, het bedrijf verdeelde heel wat merken. Maar in die tijd was natuurlijk de hoofdmoot Porsche / Allgaier.. ‘Allgaier begeerd, Allgaier beproefd, Allgaier geliefd”

Hieronder zien we een Allgaier AP-17 met een Bosmans ploeg. Vermoedelijk in het bijzijn van enkele medewerkers van Max Buyck.

We zien ook nog een Duitse Badenia – Raussendorf stationaire dorskast in de achtergrond. Badenia kent zijn oorsprong in 1834, in het Duitse Weinheim en werd er opgericht door Wilhelm Platz. Oorspronkelijk was deze smid gespecialiseerd in de constructie van brandweerwagens maar al snel volgde de constructie van landbouwmachines. Met groot succes en een verkoop van machines over heel de wereld, tot zelfs in Mexico! Machines zoals kleine dorsmachines, persen, bietensnijders, stoomketels,…Men heeft ergens medio jaren 30 met een patent van Raussendorf, ook het recht verworven om stationaire dorskasten te gaan produceren. Maar helaas na de afloop van de Eerste Wereldoorlog was de verkoop in het buitenland in elkaar gestuikt. Ook de nabijheid van het succesvolle Lanz zorgde voor rake klappen. De Tweede Wereldoorlog zorgde voor wederom een harde klap die men helaas nooit meer is te boven gekomen, met een sluiting van de fabriek tot gevolg, in 1954.

Met het verwerven van de Porsche licentie in 1950, is Allgaier in één klap opgeklommen van producent van de meest ouderwetse tractor naar de producent van de meest moderne tractor. De reeds ontworpen tractor door Porsche van het type 313 was in 1950 gereed voor de productie en kreeg de type aanduiding Allgaier AP-17. De A was afkomstig van Allgaier en de P van Porsche. Wat resulteerde in een mooi rijtje AP-17 tractoren die beschikten over een 2-cilinder, 18-pk sterke motor.

Ook brandstoffen producent Shell was er aanwezig met erg een opvallende stand. Waarop zelfs een kleine cinema te vinden was, waarin aan de hand van films ,hun producten werden voorgesteld. Zoals hun bekende Shell Butagaz / butaangas.

Ook Omer Delmote uit Petegem bij ‘Audenarde’ Oudenaarde, tegenwoordig misschien beter bekend als Petegem-aan-de-Schelde was er aanwezig. Dit met onder andere de Jacobi zaaimachines.

Daarnaast nog een zeer opvallende verschijning, niet zo zeer qua stand maar eerder qua machines, was het Belgisch constructiebedrijf van de gebroeders Smetryns uit Schellebelle. Dit bedrijf was één van de grotere Belgische constructeurs qua stationaire dorskasten. Zij hadden ondertussen ook een zelfrijder versie gemaakt van de dorskast. Een voorbeeld van de auto-dorser type C5 kan je hier onder, rechts in beeld zien. Deze zelfrijders beschikten over een 30-pk sterke dieselmotor.