De Oude Doos

Agribex 1992

1992 luidde de tijd in voor een naamsverandering, De naam Internationale Week van de Landbouw werd achter zich gelaten, Agribex was geboren en vond plaats van 9 tot 16 Februari in de Heizel te Brussel. Het centrale thema was er ‘Bouwen aan nieuwe zekerheden’.

De naam Agribex zorgde ervoor dat deze internationaal geprezen beurs, een naam had die niet meer hoefde vertaald te worden en gemakkelijker uitspreekbaar was. AGRIculture, BElgium, EXposition en EXport. Met de editie ervoor in 1990 had men immers al 11.022 bezoekers uit 77 verschillende landen weten aan te trekken.

Het jaar 1992 legde eveneens de firma Delvano van de familie Vanlerberghe uit het West-Vlaamse Hulste geen windeieren, waar we hieronder even hun beursstand van toen bezichtigen.

Voor de tweede maal in de geschiedenis van de beurs werden er de gouden, zilveren en bronzen aren uitgereikt. 64 firma’s hadden zich samen, met 104 nieuwigheden aangemeld. Na een eerste selectie werden er 90 nieuwigheden gekozen om uiteindelijk herleid te worden naar 26. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers uit het ministerie van Landbouw, professoren van de Faculteiten van Landbouwwetenschappen en nog enkele andere deskundigen in landbouwmechanisatie besloten uiteindelijk om 1 gouden, 6 zilveren en 4 bronzen aren uit te reiken. Dit toen onder leiding van directeur-generaal bij het ministerie van Landbouw en voorzitter de heer Van Der Voorde.

Vol trots namen er Paul en Carlos Vanlerberghe hun Gouden aar / Epi D’or in ontvangst. Dit voor hun toen nieuwe innovatie, de spuitinjector Mid-Tech CCI 2000. Wat een eenvoudig en doeltreffend injectiesysteem voor gewasbescherming was. Dit elektronisch geregeld bedieningspaneel kon vanuit de trekker bestuurd worden. Het bediende drie injectiepompen die toelieten om drie verschillende spuitmiddelen met verschillende doseringen toe te voegen aan het spuitwater in de spuitleidingen. Dit alles met behulp van snel wisselbare microtanks waarin vooraf de juiste middelen gedaan werden. De hoeveelheid van het spuitmiddel kon tijdens het spuiten gewijzigd  worden. Alleen de benodigde middelen om het veld te spuiten werden zo precies en in de juiste hoeveelheid aangemaakt. Waardoor er geen restvloeistoffen waren en er dus milieuvriendelijker gespoten kon worden. Eveneens moest je zo de gevaarlijke producten ook niet meer met de hand, in de tank uitgieten. Verder gaf de console in de trekker ook de rijsnelheid, de bespoten oppervlakte, spuitmiddelen, hoeveelheid in liters, spuitmiddelhoeveelheid per hectare, spuitbreedte en de afgelegde afstand aan.

De software voor dit alles ontwikkelde Delvano samen met het Amerikaanse bedrijf Mid-Tech.

De Gouden aar was dan ook een mooie bekroning voor dit innovatief Belgisch constructiebedrijf. Het laat voor zich spreken dat het dan ook niet bij deze eerste aar ging blijven in de toekomst.

Van een Corona pandemie was er toen nog geen sprake, er heerste dan ook een gezellige drukte.

Stichter van Delvano Paul Vanlerberghe links en zoon Carlos Vanlerberghe rechts bij hun innovatie.

Commercieel directeur Rudolf Leplae van Delvano verschafte er de nodige uitleg over hun direct injectiesysteem CCI 2000.