De Oude Doos

Landb. Bellengier – Houtkerke

‘Viva la France!’

In het weekend voor de 15de augustus, een datum die bij veel landbouwmiddens meteen wordt gelinkt aan halfoogst en de daarbij horende oogstfeesten, vond op Belgisch grondgebied de Rally van Ieper plaats. Ieper was als een belegerde stad, met een enorme mensenmassa van supporters, hulpdiensten, rallyteams, sponsoren,… Die drukte ontliepen we liever en tussen de vele snelle bolides door, verplaatsten we ons richting Frans-Vlaanderen, meer bepaald Houtkerke. Hier overheerste de stilte in dit prachtig Franse, landelijke decor. Echter op de velden was er ook grote bedrijvigheid te vinden, want ook hier waren de goed weer momenten, immers te stelen.

De familie Bellengier had ook nog een gehele oogst voor de boeg, dus werd de Laverda / Someca M 120 van stal gehaald. Deze Franse maaidorser is eigenlijk op een sticker na gelijk aan de Italiaanse Laverda maaidorser, want deze werden dan ook in licentie gebouwd. De landbouwer vermoed dat zijn machine ergens van rond 1963 moet zijn, tevens het jaar dat Laverda de M120 op de markt bracht.

Het plaatje werd compleet met twee van hun noeste werkpaarden van op de hoeve erbij. Een Fiatagri F100 met bouwjaar 1994 en een Fiat / Someca 1000 S uit 1975 namen plaats voor de kipwagens.

Het perfecte plaatje voor ons!