De Oude Doos

Landb Cortoos – Neerlinter

In het Vlaams-Brabantse dorpje Neerlinter vonden we de charmante hoeve van landbouwer Guido Cortoos terug. Naast de liefde voor zijn dieren, koestert hij ook enorm zijn machinepark. Met als pronkstuk, toch wel de Mengele SF 3000 / 2 die hier nog jaarlijks de maisoogst op zich neemt. Deze machine heeft in een vorig leven meegedraaid op het loonbedrijf van Henri Hulens uit Oud-Heverlee en sinds medio jaren 90 eigendom geworden van Guido. Echter heeft de machine heel wat averij opgelopen in een bedrijfsbrand die hier bij Guido heeft gewoed. Hij bleef niet bij de pakken zitten en zocht een donor machine. Zo wist hij de machine als van ouds op te lappen. Met het prachtige eindresultaat, zoals je hem nu kan bewonderen.

De zoon van de vorige eigenaar, Dirk Hulens is nog altijd in zijn nopjes wanneer hij zich nog eens kan uitleven achter het stuur van de Mengele. Zodoende zakt hij nog vaak af naar Neerlinter, ook dit maisseizoen was hij weer van de partij om de machine te besturen. Ook zijn beide zonen hebben de hakselmicrobe van hun grootvader in het bloed en namen het stuur van beide afvoercombinaties in handen.

Met deze twee afvoercombinaties weet Guido het perfecte plaatje compleet te maken. Een knappe Steyr 8070 wist met een tot silagewagen omgebouwde Mengele ES 55 VR mestwagen de mais af te voeren. Deze zelfde wagen werd in de buitenronde eveneens achter de hakselaar geplaatst. Een tweede Steyr kwam ook aan het veld opdagen, type 9080 M. Deze had een Vigneron mestwagen bij zich en zorgde ervoor dat de hakselaar nooit stil kwam te staan. Een bijzondere InTrac L330 shovel bedwong de silageput en verdeelde de mais netjes over de put.

Hoe een mais hakselaar tot mooie vriendschappen kan leiden!