De Oude Doos

Landb. De Beir – Ursel

Ook de runderen van het ras Vlekvee, beter bekend onder zijn oorspronkelijke duitstalige naam Fleckvieh die grazen aan het Drongengoedbos te Ursel zagen dat er op 23 Oktober iets groots te gebeuren stond. Vanuit het zuidoosten van Ursel, het grondgebied die in de Middeleeuwen toebehoorde aan de heerlijkheid van Wessegem, waar op vandaag ook landbouwer Willem De Beir is gehuisvest, kwam diens Valmet / Valtra 8450 aangereden met een 2-rijige Mengele TH 2 H in de hef. Deze hakselaar dateert dan wel niet uit de Middeleeuwen, toch heeft hij al heel wat jaren op de teller staan, met bouwjaar 1974.

Willem vond deze terug bij hobbyist Geert Bielen uit Diepenbeek, al jaren fan van 2-rijige hakselaars, was dit dan voor Willem ook een echt hebbeding. Het mag er dan wel wat een spartaanse machine uitzien, ze doet het nog steeds uitstekend. In zijn gevolg zagen we Stefaan Debacker met een John Deere 6420 aan een perfect gerestaureerde Record silagewagen. Het mag gezegd zijn, Stefaan heeft van zijn tot silagewagen omgebouwde Record mestspreider een echt pareltje gemaakt!

Meestal zie je heel wat toeschouwers en sympathisanten bij Willem in de oogst maar ook hier werden de Corona regels toegepast en werd er dus geen groot publiek opgetrommeld. Wij hadden echter het geluk om dit mooie schouwspel nog te mogen aanschouwen. Al was het helaas van korte duur door een aandrijfketting die het wist te begeven. Maar Willem had echter nog een troef achter de hand. Het ging immers sowiezo die dag niet bij één hakselaar blijven. De dag was dus nog zeker niet ten einde en dat zal je dan ook één dezer dagen kunnen zien.

/