De Oude Doos

Eicher G400 Unisuper VS Deutz-Fahr DX 3.50 met Stoll V50

In België zijn we met onze VZW Landbouw & Machines zowaar de enige, die op grotere schaal een Retro Oogstdag organiseren met diverse oude maishakselaars en bietenrooiers samen aan het werk. In Nederland daar in tegen is dit al een jarenlange traditie en komen er nog massaal veel dergelijke events bij. Ook thema dagen met uitsluitend bieten rooiers zie je hier wel vaker. De populairste machines zijn er natuurlijk Stoll, Schmotzer en Vicon. Maar zoals voormalig loonwerker Kees De Nood uit Waterlandkerkje goed opmerkte een exoot die in Nederland toch wel vaker voorkwam dan als in België, ontbreekt er altijd. Dat is een Eicher werktuigendrager voorzien van een opbouw Stoll bietenrooier. In Zeeuws-Vlaanderen alleen al werden sinds 1965 meer dan 25 exemplaren hiervan verkocht door Riemens uit Ijzendijke.

Het idee was er, het logische vervolg is natuurlijk de uitvoering ervan. Kees en enkele vrienden van hem bleven niet bij de pakken zitten en gingen de uitdaging aan. Tiemen Bosma vroeg Kees of hij geen zo’n Eicher ergens wist staan. Bij toeval wist Kees een Eicher G400 Unisuper werktuigendrager op de kop te tikken en deed er de volledige technische restauratie van. Hierna vertrok de rooier richting Ens, een dorpje in de Noord Oostpolder in Nederland, waar Tiemen er de opbouw van de Stoll rooier zou doen. Hij had immers een losse opbouw rooier gevonden en deze ook helemaal gerestaureerd. De puzzel viel dus perfect in elkaar! Met begin September dit prachtige eindresultaat!

Wanneer Tiemen druk in de weer was met de opbouw van de rooier, zat ook Kees weer niet stil. Kees wist in zijn buurt nog een aan de kant geplaatste Stoll V50 staan, die niet bijzonder veel hectares had gerooid en dus nog in een vrij goeie staat moest verkeren. Samen met bietenteler en kameraad Hannie Cortvriendt werd de rooier nagezien en in orde geplaatst. Met als einddoel in September een aantal hectares suikerbieten te rooien bij Hanny thuis en dit het liefst samen met de Eicher van Tiemen.

Wij hadden het geluk om door Kees De Nood en Hanny Cortvriendt uitgenodigd te worden om dit prachtige schouwspel te mogen meemaken. In het ochtendgloren, bij een lekker bakje troost werden de rooi activiteiten opnieuw hervat en zagen we dit zeldzaam maar prachtig team het beste van zich zelf geven. Kees bemande de Eicher trekker, terwijl Hanny met zijn Deutz-Fahr DX 3.50 de Stoll V50 aan het werk zette. Op beide kopakkers stond een afvoercombinatie opgesteld, deze werden dan ook in een mum van tijd gevuld. De Ford 5600 met een Veenhuis kipper en de Deutz-Fahr AgroXtra 4.47 met eveneens een Veenhuis kipper moesten dus niet op hun lauweren rusten.

We danken dan Kees ook ontzettend voor de uitnodiging en de verstrekte info!