De Oude Doos

Team De Clercq VS Willems – Ursel

We zagen alreeds de 2-rijige Mengele TH 2 H van Willem De Beir forfait moeten geven door een gebroken aandrijfketting. Het zat hem dus niet echt mee voor zijn eerste test. Het weer daar in tegen was dan weer bijna op zijn zomers, een zon overgoten dag. Jaar na jaar weet Willem goed weer te regelen voor zijn eigenste oogstdag. We verdenken hem dan ook, van eieren naar de Arme Klaren te hebben gebracht! Maar net als met het weer, had hij ook wederom het geluk met zijn vrienden, die wisten te zorgen voor een back-up.

Allereerst zagen we Steven Willems arriveren, samen met zijn lieftallige echtgenote Mariska De Dobbelaere. Beiden wilden dan ook dit gebeuren voor geen geld ter wereld missen. Steven zien we voor de eerste keer niet met een afvoercombinatie maar met een eigen maishakselaar! In het najaar wist hij immers in Weelde een 1-rijige PZ MH-80 op de kop te tikken. Om deze hakselaar aan te drijven, haalde Steven bij zijn nonkel een International 644. Een exemplaar met West-Vlaamse roots, aangezien hij nieuw moet verkocht zijn geweest door Marcel Luyckx uit Rollegem-Kapelle, nen ‘Westfluut’ dus. Vol enthousiasme startte Steven aan de hakselfestiviteiten en dat mag je wel heel letterlijk nemen. Het was een beetje zoeken welke versnelling de juiste zou zijn en de eerste keuze was inderdaad een beetje te enthousiast voor het 60-pk sterke trekkertje. Onder het rookgordijn van Steven door, kwam Thomas Vermeersch met de Lamborghini 874-90 en een Schuitemaker Russen silagewagen naast de PZ rijden. Deze mooie combinatie behoord toe aan Willem. Ook Thomas zijn vader Tom Vermeersch repte zich naar zijn eigenste combinatie, een John Deere 2650 met een Peecon KW 6000 kipwagen, netjes voorzien van opzetten. Want in tussentijd bood ook Brecht De Clercq zich aan met zijn John Deere 2850 en zijn 2-rijige New Holland 717 hakselaar. Ondertussen doorheen de jaren al de meest ervaren man en combinatie van het gezelschap.

Deze twee John Deere’s samen vormden bijna een eeneiige tweeling! Echter zat er nog een ander hert in het veld verstopt. Want ook Stefaan Debacker was er nog steeds aanwezig met zijn John Deere 6420 aan een Record silagewagen. Aan afvoercombinaties geen gebrek! Ook Omer Willems was er aangekomen met zijn ondertussen welbekende Ford 4000 met de AVTO B.4000 silagewagen. Van een prachtige vader – zoon activiteit gesproken! Net als de Ford 4000  er telkenmale trouw bij was en bijna traditie geworden is, was ook Greet Berth opnieuw van de partij met de catering.

Safe the best for last zegt men wel eens, hier klopte dit toch niet helemaal. Na een dag zonder problemen op een droge ondergrond te hebben kunnen rijden, had Steven nog een klein toemaatje. Achter zijn loods bevond er zich ook nog een klein maar verraderlijk stuk mais. Met de bosmaaier was alreeds een buitenronde vrij gemaakt. Brecht startte volle moed aan het kleine perceel. Willem die ondertussen zijn eigenste Lamborghini opnieuw bemande volgde achterwaarts, gesteund door zijn al even fanatieke dochter Maythé. Maar al snel bleek dat dit veld niet zonder slag of stoot ging kunnen geoogst worden. Beide trekkers ploegden zich een weg door het veld. De New Holland 717 kreeg het zwaar te verduren in dit drassig veld en Brecht besloot het zekere voor het onzekere te nemen en zijn 717 aan de kant te plaatsen. Uiteindelijk klaarde Steven zelf de klus met zijn PZ. Het verliep ook niet helemaal van een leien dakje, maar het gaat niet, staat niet in Steven zijn woordenboek!