De Oude Doos

Internationale Werktuigendagen 2021

Afsluiten van deze najaar special doen we eigenlijk waarmee het najaar begon. De Internationale Werktuigendagen te Oudenaarde, deze vonden eind vorig jaar plaats in het weekend van 25 & 26 September. De Werktuigendagen zijn natuurlijk gerenommeerd als een innovatieve beurs vol nieuwigheden. Maar ook de vele oldtimerfanaten komen er telkens aan hun trekken. Met deze keer helaas, geen Belgisch ploegkampioenschap meer. Echter was er wel in kleinere mate een oldtimer hakseldemo met heel wat moois. Maar liefst 4 oldtimer hakselploegen kwamen er in actie, het volledige peloton werd op gang getrokken door Cédric Vanhullebus en zijn 2-rijige Hesston 7420 met bouwjaar 1974.

Jonas De Roo wist natuurlijk zijn kameraad Cédric te vergezellen, dit met wel een heel stoere combinatie. Een John Deere 4020 uit 1972 aan een Record silagewagen voorzien van onze eigenste Retro Oogstdag spandoek. Het tweede hakselteam was er eveneens eentje van team Buzze, Namelijk Karl Van De Walle bemande er de Massey Ferguson 65 voorzien van een 1-rijige Kemper hakselaar, een combinatie van collega Andy van Canneyt. Zelf had Andy het immers te druk met naast zijn eigen hakselcombinatie te rijden. Want hij was terug te vinden aan het stuur van zijn eigen Massey Ferguson 550 uit 1977, eveneens aan een Record silagewagen voorzien van de nodige reclame voor ons evenement op 25 September 2022.

Nog een oude bekende op het veld is de Deutz Intrac van Gery Vermiesch uit Deurle die voorzien is van een Fahr MH 70. Voor het eerst had hij ook een eigen afvoercombinatie naast zich, welke bestond uit een Deutz D 80 06 uit 1974 met een DEWA silagewagen. Je kan natuurlijk maar één trekker tegelijkertijd besturen, zodoende mocht Jonas Verdonck achter het stuur van de D 80 06 plaatsnemen.

De machine die met de meeste aandacht ging lopen was misschien toch wel die van Guido Cortoos uit Neerlinter, een knap gerestaureerde Mengele SF 3000 / 2. Guido zelf maakte van de gelegenheid gebruik om het stuur van de hakselaar even in te wisselen. Hij prefereerde nu eenmaal om achter het stuur van de Fiat 640 DTH uit 1972 plaats te nemen. Je kon hem geen ongelijk geven, deze stoere en knappe trekker behoorde toe aan zijn kameraad Willy Tonné uit Lovenjoel en stond immers ingespannen voor Guido zijn tot silagewagen, omgebouwde Mengele ES 55 VR mestwagen. Daardoor nam Dirk Hulens met heel veel plezier plaats in de hakselaar. Een machine die trouwens nog afkomstig is van zijn vader Henri Hulens, die er destijds loonwerken mee uitvoerde op en rond Oud-Heverlee.

Samen met nog heel wat stationair opgestelde, knappe oldtimer tractoren op het terrein was er weer heel wat bekijks voor zowel jong als oud!