De Oude Doos

Loonw. Vande Moortele – Beveren-Roeselare

Met dank aan Wilfried Vande Moortele.

Ook het film archief van oud-loonbedrijf Vande Moortele konden we digitaliseren. De films waren op 8mm bandjes opgenomen, daardoor konden we geen geluid opnemen bij de films, maar dat maakt hen niet minder mooi!

We trekken naar het jaar 1972 en bekijken de bietenoogst van toen. Op de bietenvelden werd toen een opmerkelijke bietenrooier ingezet. Men verbouwde een Stoll C45 rooier om naar een zelfrijdend model, die werd aangedreven voor een motor van een Clayson M 103.

Niet alleen het bietengebeuren werd gefilmd, maar ook tijdens de zomerwerkzaamheden met de maaidorser werd er naar harte lust gefilmd. Eerst is er nog een stukje een Clayson M 103 te zien waar het graan in zakken werd afgetapt. Daarna is het terug een Clayson M 103, deze keer met losbuis en de Clayson M 135 die zij aan zij werken. Een Ford 5000 en Fordson nemen het transport van het graan op zicht met een graanblazer.
Het stro persen werd gedaan door twee Fordson trekkers die voorzien waren van een New Holland 376 kleine persen.

De Vande Moortele’s waren ook creatieve mensen, men maakte door de jaren heen enkele unieke en knappe creaties. Ondermeer deze zelfrijdende chicoreirooier samengesteld uit een Fordson en Dewulf rooier in 1972.

Halverwege jaren ’70 werd er ook gewerkt met een Fordson en een één rijige Stoll rooier.