De Oude Doos

SIMA 1997

Met dank aan de familie Defraeye.

Van 6 November tot en met 10 November vond dit jaar vind jaar te Parijs opnieuw de prestigieuze landbouwbeurs SIMA plaats. Welke dit jaar toe is aan zijn 100-jarig bestaan!

Wij blikken alvast eens terug op de editie van 1997. Die toen nog in het voorjaar plaatsvond van 23 tot 27 Februari. Op een oppervlakte van 17-hectare, met een effectieve tentoonstellingsoppervlakte van zo’n 9 hectare, mocht men zo’n 150.000 bezoekers ontvangen! Er waren dan ook maar liefst 1200 exposanten aanwezig met hun gamma,  uit 30-verschillende landen. Een geslaagde editie dus!

Heel wat nieuwigheden waren er te bewonderen , zoals deze Horsch SW 2300 DS / D zaaicombinatie.

België boven, met ook de aanwezigheid van het Belgische Delvano, van de familie Vanlerberghe uit Hulste. Al jaar en dag een belangrijke speler in West-Europa op vlak van spuitmachines.

De opvallendste Belgische verschijning hier in Parijs, was misschien toch wel deze Gilles RBM 300 S. Deze machine gebaseerd op de Riecam RBM 300, welke Riecam en Gilles samen tot stand hadden gebracht, was hun eerste volledig in eigen huis gebouwde 1-fasige zelfrijder op de markt. Een markt die toen ook al heel wat sterke spelers kende met Vervaet, Holmer, Ropa, TIM, Kleine, …

De werkbreedte was hydraulisch verstelbaar zodat je eenvoudig kon switchen tussen rooien op rij-afstand 45 of 50 cm. Deze 1-fasige rooier bood vanuit de praktische cabine, een goede controle op alle bietenverwerkende onderdelen. De ontbladeraar voorop was van het type TR 14-116, die aangedreven werd door een hydraulische motor. Het rooi gedeelte is eveneens van Gilles en is van het type ASC 48.

Deze ontbladeraar en rooier konden zijwaarts opschuiven, zodat de wielen nog wat verder verwijderd waren van de nog te rooien rijen.

Eens de hoogte van het rooigedeelte en de ontbladeraar waren ingesteld en de rotatiesnelheden van de zonnen, de loofverspreider, de rooischaren, de transportband enz. kon men kiezen voor een automatische besturing. Welke ervoor zorgde dat de machine, nauwkeurig volgens de ingegeven en opgeslagen parameters bleef werken.

De aandrijving kwam van een 408-pk sterke V6 Deutz motor, van het type BF6M101SC, die het volledige pompensysteem aandreef. In ongeveer 40 seconden kon dan ook de 24 kubiek grote bunker leeg gemaakt worden.

Twee richtingtasters, geplaatst voor de ontbladeraar, zorgen eveneens voor een automatische correctie van de achterwielen, zodat de machine perfect in lijn blijft rijden tijdens het oogsten.

Grotere producten als Case IH konden natuurlijk op zo’n grote landbouwbeurs ook niet ontbreken. Sedert 1986 werd Steiger tractoren een onderdeel van Case IH. Sinds 1996 wist men dan ook gezamenlijk dergelijke knik rupstractoren op de markt te brengen.

Case IH stelde er eveneens op de SIMA, hun nieuwe serie CS tractoren voor.

Een opvallende Ploeger oogstmachine.

Destijds het paradepaardje van Fendt, de Favorit 926. Een innovatieve trekker die hier op de SIMA dan ook in de prijzen wist te vallen. Hun Vario-transmissie werd dan ook gelauwerd met een gouden medaille.

Iets wat je op Belgische bodem nagenoeg niet zag, de 1-fasige Kleine bietenrooiers, zoals deze compacte Kleine SF-10. Deze ooit gerenommeerde Duitse constructeur kwam in 2011 na een geschiedenis van 137-jaar uiteindelijk in handen van concurrent Grimme.

Ook New Holland was present. Tussen 1995 en 2002 had New Holland ook deze TF 78 maaidorsers in hun gamma. Waarop een maaibord van maar liefst 6.10 tot 9.15 meter beschikbaar was.