De Oude Doos

Hobbyist Lemaire – Itterbeek

In 2020 zagen we al een mooi duel tussen de Clayson M 103 en de Claas Matador Gigant van architect -en hobbyist Emiel Lemaire. Nu twee jaar later hadden we het geluk, ook zijn Massey Ferguson 510 S zich in de strijd te zien werpen.

Emiel nam zelf opnieuw het stuur van de Matador voor zich, terwijl Marc Pappaert uit Gooik wederom de M 103 bemande. Deze twee generatiegenoten, zowel maaidorsers als hun chauffeurs, vormden een mooi duo. De 510 S nam Marc zijn zoon, Dries Pappaert voor zijn rekening. Die deze machines dan ook van binnen en vanbuiten kent, want hij helpt ook Emiel met het onderhoud van deze machines.

Marc Pappaert ging er weer als een speer vandoor met de M 103. Zijn ervaring als voormalig loonwerker speelt hier zeker mee. Hij heeft dan ook jarenlang met een dergelijke maaidorser gereden. Deze Clayson M 103 is afkomstig uit Sleeuwijk, Nederland en werd in 2014 bij de landbouwersfamilie Pellicaan aangekocht. Ook de Massey Ferguson 510 S komt uit Nederland, meer bepaald van bij landbouwmechanisatie De Vries uit Beilen. De Claas Matador die inmiddels al aan zijn 16de seizoen toe is bij Emiel, is afkomstig van bij de familie Piessens uit Kieldrecht-Beveren nabij de Antwerpse haven.

Emiel zijn jongste broer Guido die het ouderlijk landbouwbedrijf runt, zorgde wederom dat er afvoer voor het graan klaarstond, in de vorm van zijn Fendt Farmer 309 LSA met een kipwagen. Deze combinatie mocht zich al serieus spoeien, om dit trio te kunnen bijhouden. De druk werd nog wat verhoogt met de komst van nog een 4de maaidorser. De Claas Tucano 320 van landbouwwerken Van Laethem uit Oetingen, kwam er immers nog de grotere delen van het akker helpen dorsen. Maar die had gelukkig ook nog een eigen afvoercombinatie met zich mee, waardoor aan de andere zijde van het veld, een Fendt 720 Vario met Joskin kipwagen op de wacht stond.

Wanneer de zon zich stillaan onder de horizon liet zakken, staken de heren nog een tandje bij. Zeker Marc was niet te stuiten met de M 103. Hij liet dan ook alle andere maaidorsers het kijken na. Ook voor de groepsfoto waren de andere maaidorsers op achtervolgen aangewezen. Op de laatste stukjes kon Dries zijn vader wat bijbenen met de 510 S en kon men de laatste stukjes mooi synchroon naast elkaar afrijden.

De M 103 durfde af en toe wel al eens een knalletje te laten en liet niet alleen een gordijn van stof achter zich maar ook van witte rook. Maar ondertussen hebben Marc en Dries Pappaert de oorzaak gevonden en herstelt. Nu draait de motor weer heel soepel, en helemaal zonder roken. 

Deze mooie stukken erfgoed van Emiel, kunnen zo weer rustig hun winterslaap verder zetten.