De Oude Doos

Loonw. Ramon – Wervik

Met dank aan Johan Ramon.

Het moet ergens midden jaren ’50 geweest zijn toen Georges Ramon het loonbedrijf van diens vader Amon Ramon overnam. Amon moet het bedrijf ergens rond de oorlogsjaren opgestart hebben. Men specialiseerde zich door de jaren heen in het maaidorsen en persen , als ook in het aardappelen rooien. Einde jaren ’60 had men al reeds een aardige vloot maaidorsers, bestaande uit driemaal een Clayson M 103 en tweemaal een Clayson M 133.

Men dorste jaarlijks zo’n honderd hectare tarwe, als ook nog ettelijke hectaren erwten, haver, gerst, …

 photo 12.jpg

 photo 5.jpg

Ook oud loonwerker André Marescaux kon je er in zijn jonge jaren achter het stuur terug vinden van één van de Clayson M 133’s van loonwerken Ramon.

 photo 6.jpg

 photo 11 - kopie.jpg

Na het maaidorsen volgde natuurlijk het persen van het stro. Eén combinatie die hiervoor door hen werd gebruikt is deze Ford 5000 Select-O-Speed met een Gallignani pers. Deze Select-O-Speeds waren voorzien van een automatische transmissie en zo’n 75 pk sterke motor. De 75 pk kwamen goed van pas aan de zware Gallignani persen. Je moest de trekker eerst goed op toeren brengen om de pers op te starten, anders kwam je kracht te kort weet Johan zich nog te herineren

 photo 10.jpg

 photo 9.jpg

 photo 7.jpg

 photo 8.jpg

Onder het moto wat je zelf doet, doe je meestal beter. Werd er begin jaren ’80 beslist om geen Ford TW-20 aan te kopen, maar om hun Ford TW-10 om te bouwen. De Ford TW-10 werd verlengd en voorzien van een 6-cylinder motor. Onder meer voor hun AVR aardappelenrooier kon deze zich uitleven. Al sedert 1967 had men al ervaring met het rooien van aardappelen.

 photo 1.jpg

 photo 4.jpg

Een knappe Ford 7600 bracht de aardappelen weg met een AVR hooglosser.

 photo 3.jpg

 photo 2.jpg

In 1987 werden de loonactiviteiten stop gezet. Zoon Johan legde zijn kennis en handen toe op de automechanisatie, echter is de band met de landbouw nog niet helemaal verbroken want Johan houd er nog een knappe collectie oldtimer tractoren op na.