De Oude Doos

Loonw. Van Holderbeke Nestor – Oostwinkel

Met dank aan de familie Van Holderbeke.

De naam Van Holderbeke is op en rond het meetjesland een welgekende naam in het loonwerkers milieu. De eenvoudige verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat alle vier de zonen van Maurice Van Holderbeke een eigen loonbedrijf hebben opgericht destijds. We nemen even het bedrijf van Nestor Van Holderbeke uit Oostwinkel onder de loep. Diens vader was gevestigd in Zomergem-Beke, echter in 1966 sloeg Nestor zijn vleugels uit en richtte zijn eigen loonbedrijf op in Oostwinkel.

Maurice Van Holderbeke was destijds als de meeste loonbedrijven gestart als loondorser en dit met een Société Française Vierzon dorskast en pers die beiden via Buyck uit Eeklo waren aangekocht.

 photo 18.jpg

Naast kennis van landbouwwerkzaamheden, had men ook de nodige kennis van techniek. Er moest dus zodanig nu en dan eens gesleuteld worden.

 photo 17.jpg

De Fordson Major met de pikbinder destijds op een stoet in Zomergem-Beke.

 photo 10.jpg

De vooruitstrevende Lely Dechentreiter met een opvouwbaar maaibord. Men heeft er maar liefst drie gehad van deze unieke Lely maaidorsers. Deze werden geïmporteerd en aangekocht via Max Buyck uit Anzegem.

 photo 16.jpg

 photo 19.jpg

 photo 9.jpg

 photo 11.jpg

 photo 8.jpg

Met het hakselen van maïs moet men ergens midden jaren 70 gestart zijn met een 1-rij hakselaar. Ook deze kwam wederom van Max Buyck. Daarna werd een tijdje gereden met een 2-rij hakselaar om dan over te schakelen naar de Field Queen.

 photo 2.jpg

Nestor had al vrij snel een knappe primeur op zijn naam staan, namelijk de eerste in België verkochte Field Queen 7655! Deze werd aangekocht ten huize Max Buyck uit Anzegem.

Met deze revolutionaire machine wist men werk binnen te halen tot in Veurne. Veevoederproducent Delva uit Veurne ging er destijds bij de landbouwers langs om te informeren of men hun maïs wilde laten verhakselen. Het aanbod van loonbedrijven met een zelfrijdende hakselaar was toen nog vrij beperkt. Zo trok men dan uiteindelijk twee jaar telkens voor een tweetal weken van Oostwinkel naar Veurne, wat zo’n zeventig kilometer verderop lag! Ook in de omgeving van Brugge had men werk. Op het landbouwsalon te Brussel, toen de Field Queen er geëxposeerd stond, had namelijk een aandachtige landbouwer uit Dudzele de contactgegevens afgeschreven en zo geschiedde.

Voor deze Field Queen 7655 had men eveneens een speciaal voorzetstuk aangekocht om groen koren te kunnen afrijden en onmiddelijk te verhakselen.

 photo 3.jpg

 photo 7.jpg

 photo 4.jpg

 photo 6.jpg

Hier de Field Queen op doortocht door de Langestraat te Oostwinkel met landbouwer Joris ‘Jors’ De Witte op kop met zijn fiets.

 photo 1.jpg

Vanaf 1975 is men eveneens gestart met grondwerkzaamheden. Einde jaren 80 zette men hiervoor onder andere deze EDER 815 graafmachine in. De grondwerkzaamheden werden later uiteindelijk overgelaten aan Patrick Van Holderbeke uit Zomergem, de zoon van Nestor zijn broer Roger Van Holderbeke. Zo blijft de naam Van Holderbeke de dag van vandaag, op en rond Zomergem nog steeds gelinkt aan loon -en grondwerkzaamheden.

 photo 12.jpg

Als je een graafmachine hebt, heb je ook afvoercombinaties nodig voor het geen je uitgraaft. Hiervoor verkoos men dan de top kwaliteit van DEWA.

 photo 13.jpg

In 1984 werd de Field Queen vervangen door de Hesston 7730 ‘Jumbo’. Dit was trouwens ook de laatste aangekochte hakselaar want in 1987 werd het loonwerk stop gezet.

De ‘Jumbo’ reed eveneens mee in een lokale stoet met in zijn gevolg 2 omgebouwde legertrucks beiden voorzien van een DEWA silagebak en een zelfbouw cabine. Ook twee Volvo-BM dumpers maakten hun opwachting.

 photo 14.jpg

 photo 5.jpg

 photo 15.jpg