De Oude Doos

Oogstfeesten Vlissegem 1981

Met dank aan het PCLT, Dirk en Michel Pattou en Omer Ketels.

Op zaterdag 29 en zondag 30 Augustus 1981 vond in Vlissegem een deelgemeente van De Haan één van destijds Belgisch grootste oogstfeesten plaats. Dit werd georganiseerd door het PCLT Roeselare ( Praktijkcentrum voor land- en tuinbouw Roeselare ) onder leiding van dhr. Daniel Bonte, samen met de Titan 1300 club ( een groep jonge landbouwers die elkaar hadden leren kennen tijdens de avondlessen van het PCLT ) en de KLJ gewest Oostende.

Alles ging door op en rond de hoeve ’t Breuckhof dat destijds werd uitgebaat door dhr. Roger Depoorter. Tijdens dit weekend werden zo’n dertig oude graanoogstmachines gedemonstreerd op een ruime vlakte van zo’n achttien hectare. Eén perceel werd ook compleet manueel geoogst ; pikken, binden, stuiken en dorsen met de vlegel.

Ook de vereniging het werkend paard was er aanwezig en organiseerde er in de ring wedstrijden voor drie klasses : de lichte, de halfzware en de zware paarden.

De machines die er aanwezig waren onder meer pikbinders van Bautz en Viking, een strobinder van Claas, dorskasten van Ködel & Böhm, Fricke, Raussendorf, Geringhoff, Geringhoff-Welger, Geringhoff-Claas, Claeys, Foster en tenslotte Lanz. Ook een dorsmachine met een rosmolen was er aanwezig van Claeys. Balenpersen waren er van Matton, Vanloot, Dumarey en Claeys, opraappersen van Claas en International. Al deze machines werden aangedreven door stoere trekpaarden, stationaire motoren, stoommachines en tractoren uit diezelfde tijd. Bij de maaidorsers zagen we een Claas SF, een Fahr M.D.L en tweemaal een Bautz Titan 1300.

De Bautz Titan 1300 maaidorsers waren opvallende en imposante machines, een 5-schudder met een maaibord van zo’n 3,8 meter en een 125 pk sterke 6-cilinder Perkins motor.

Het werd een uitgebreid programma met op zaterdag, de start van het gebeuren met de fanfare Ridder Sint-Janszonen uit Dadizele die samen met de oude landbouwmachines vanuit De Haan in stoet via Vlissegem dorp richting ’t Breuckhof trok. Met in de namiddag dan talrijke demonstraties gevolgd door s’avonds een oogstbal.

Op zondag begon de dag met een eucharistieviering in open lucht begeleid door het jongenskoor Colliemando en het Sint-Michielskoor onder leiding van dhr. A. Loose, als ook het koperblazersensemble onder leiding van dhr. W. Soenen. Na een verkwikkende hoevereceptie op de middag werd dan wederom opnieuw gestart met de demonstraties, als ook KLJ Esen gaf een demonstratie volksdansen. Naarmate de avond naderde werd het varken op het spit gegooid en kwamen ook enkele para’s uit de lucht gevallen. Vervolgens kwamen de Pierlala’s nog aanbod met hun liederen en het vlegel dorsen. Om deze oogstfeesten afsluiten was er wederom een oogstbal gevolgd door een gezellig kampvuur. De 97 lege vaten bier bewezen wat een talrijke opkomst dit evenement had gekend…

Deel 1

Deel 2