De Oude Doos

Loonw. Huysentruyt – Lendelede

Met dank aan de familie Huysentruyt.

Kiezen voor specialisatie en werkzekerheid dat is al jaren zo wat het motto van grond- en loonwerken Huysentruyt uit Lendelede. Cyriel Huysentruyt richtte het loonbedrijf Huysentruyt – Verhamme op kort na de oorlogsjaren 40-45. Zoals de meeste bedrijven toen ging men aan de slag met een dorskast, deze was ene van Claeys, als ook de pers. Wat later werd de Claeys pers vervangen door een Hoflack- pers, een omgebouwde Fordson N zorgde voor de aandrijving van het geheel. Met vijf kwieke zonen op het bedrijf was de opvolging ook al reeds verzekert. Hun oudste zoon Marcel trad dan ook in 1960 in de voetsporen van Cyriel. Indien het nood deed kon hij ook op zijn broers André, Frans, Etienne en Roger rekenen om bij te springen.

 photo 8.jpg

 photo 13.jpg

 photo 11.jpg

 photo 14.jpg

Landbouwmachines werden door de jaren heel wat duurder en de seizoenen korter. Financieel dus niet altijd evident en zo verkoos men hier om te investeren in een landbouwkraan waarmee men het jaar rond aan de slag kon.

Hier hun eerste landbouwkraan, een Delmote achter hun Fordson Super Major.

 photo 2.jpg

De Fordson Super Major was indertijd ook betrokken bij de intrede van de burgemeester.

 photo 20.jpg

Aardappelen rooien met de Bergmann K 60 en Fendt Favorit 3. Ook in het rooien van aardappelen had men heel wat werk aangezien er vroeger heel wat aardappelen werden opgeslagen bij de mensen thuis voor eigen gebruik en voor de thuis verkoop. Een groot deel van de aardappelen teelt is nu in handen van grote handelaars en fabrieken, als ook de wetgeving is verder verstrengd waardoor men deze activiteit ook heeft stopt gezet.

 photo 6.jpg

De Massey Ferguson 135 van de landbouwer, zorgde voor de afvoer van de zakken aardappelen.

 photo 12.jpg

Voor er gehooid kon worden, diende er natuurlijk eerst te worden gemaaid, dit met de PZ Zweegers.

 photo 9.jpg

In 1979 werden de kleine balen geperst met deze Fendt Farmer 3 S en een Claas Maximum pers.

 photo 7.jpg

Allerhande kraanwerken werden uitgevoerd. Van stalmest laden, tot het uitvoeren van grondwerkzaamheden, grachten kuisen in opdracht van de gemeente, als ook het laden van bieten. Deze activiteit is zowat het stokpaardje van het bedrijf. Men is gestart met een frontlader op de trekker om ondertussen al reeds negen jaar bieten te laden met een Ropa Maus. Op vlak van landbouwkranen vernieuwd men hier ongeveer om de vijf jaar hun machine zo blijf je met modern materiaal aan de slag en is er ook nog een interessante overnameprijs te verkrijgen.

Hier werden suikerbieten geladen op de M.A.N van Gerard Lapeire, dit nog met de Faun FM 1025.

 photo 3.jpg

Met de jaren verdween de dorskast van de tonelen en kwamen de maaidorsers opzetten. Hiervoor verkoos men de kwaliteit van Claas, dit tot de jaren 80 aanbraken.

 photo PICT0823.jpg

 photo PICT0845.jpg

De 6-cilinder Fordson Super Major aan het werk met de uit het Oost-Vlaamse Knesselare afkomstige Jagerson graanblazer.

 photo PICT0836.jpg

 photo PICT0848.jpg

De Fendt Farmer 106 S hier nog nagelnieuw.

 photo PICT0856.jpg

 photo PICT0840.jpg

Iedereen wilde dan ook maar al te graag met deze nieuwe trekker op de foto gaan.

 photo PICT0827.jpg

Zowel in het persen van de kleine balen hooi,…

 photo 102.jpg

…Als in het laden van de kleine hooibalen kon deze knappe trekker zekerlijk dienst doen.

 photo 17.jpg

Gras oprapen einde jaren 80 , met de Deutz-Fahr DX 90 en een Deutz-Fahr F 390 opraapwagen.

 photo PICT0829.jpg

 photo PICT0837.jpg

 photo 5.jpg

Ook de oude getrouwe Peugot 305 ging even mee op de foto.

 photo PICT0831.jpg

 photo PICT0839.jpg

 photo PICT0844.jpg

Einde jaren 80 sprong men ook mee op de trein van de opkomst van de ronde balen persen. Echter kende dit hier in Lendelede geen groot succes en werd de Claas pers al weer van de hand gedaan na twee jaar.

 photo 15.jpg

 photo 18.jpg

De jaren 80 betekenden ook een ommezwaai in het materiaalpark, de Claas oogstmachines werden ingeruild voor een variant van Deutz-Fahr. Hun opraapwagen was hier al een voorbeeld van. Maar ook de maaidorser en de kleine balenpers werden een Deutz-Fahr variant. Voor de dorser viel hun keuze op het model M 35.80.

 photo PICT0826.jpg

 photo 19.jpg

Ook het grondwerk floreerde verder. De Faun FM 1025 samen op stap met de Deutz-Fahr DX 90.

 photo 22.jpg

Hier zien we de Faun FM 1025 ook nog eens actief in het laden van de bieten.

 photo PICT0835.jpg

Zoals eerder vermeld werd er ongeveer om de vijf jaar geïnvesteerd in een nieuwe landbouwkraan. De Faun had dan ondertussen ook al plaats geruimd voor deze O&K MH Plus.

 photo 21.jpg

De drie trekkers die al die jaren , als nu nog steeds in ere werden gehouden de Deutz-Fahr DX 90, de Fendt Farmer 106 S en de Fordson Super Major.

 photo 24.jpg

De Fordson onderging eveneens een knappe restauratie.

 photo 23.jpg

Het laden van bieten gebeurde tot in 2008 met een Deutz-Fahr AgroStar 6.81 met de GEBO reiniger en een O&K MH Plus bandenkraan.

 photo 25.jpg

 photo 4.jpg

Het lang leven van Marcel, dorsen met zijn Deutz-Fahr M 35.80.

Tot 2015 kon je Marcel nog terug vinden op de maaidorser. Helaas met veel spijt in het hart, besloot men wegens gezondheidsredenen als ook door de concurrentie van de grote modernere maaidorsers in de regio het maaidorsen stop te zetten.

 photo 1.jpg

Anno 2017 is Marcel nog steeds niet weg te slaan van het bedrijf en is dan ook nog vaak in de weer, maar de algemene leiding is nu handen van diens zonen Stefaan en Marnix. Zij namen in 2001 de zaak over en hebben samen de grond- en afbraakwerken verder fors uitgebreid.