De Oude Doos

Landb. Van Deynze – Ursel

Het rooien van bieten, het is duidelijk bij vele families een familie aangelegenheid. Ten huize Van Deynze uit Ursel is het ook zo. Daar maken vele handen licht werk. Stefaan zijn neef en diens zoon komen steevast een handje toesteken wanneer er veldwerkzaamheden op til staan.

Stefaan was zo tevreden van het rooiwerk van de rapenplukker die wij daar hebben getest, dat hij de rest van zijn bieten rooide met een andere rapenpluker. Die vond hij bij zijn goede vriend Roger Verstrynge, die nog in het bezit was van een FAMO rooimachine. Het betreft hier een FAMO T4 die gedragen wordt in de hef van een Case international 685. Het T4 type kan trouwens ook nog selder en witloof rooien, mits enkele aanpassingen natuurlijk!

Deze FAMO rooier is nota bene nog een stukje ‘ Belgisch landbouwkundig erfgoed ‘. De machines werden gebouwd in het West-Vlaamse Veldegem door de familie Moeyaert. De eerste Famo rooimachines moeten dateren van ergens rond 1960. De Franse markt en Groot-Brittannië waren de grootste afzetmarkten van deze firma. Tot op heden bouwt de familie Moeyaert nog steeds dergelijke rooimachines, maar voornamelijk om jong bosgoed en stamrozen te rooien bij boomkwekerijen.