De Oude Doos

Internationale Werktuigendagen Oudenaarde 2017

Om de twee jaar zijn het natuurlijk de gekende Internationale Werktuigendage. 23 en 24 september 2017 was het dan weer zover, toen was Oudenaarde twee dagen lang het centrale punt voor landbouwers uit België maar ook daarbuiten!
Natuurlijk worden die dagen vooral het nieuwe materiaal getoond en hun kunnen gedemonstreerd, maar De oude doos, zou de oude doos niet zijn, mochten wij vooral bij het oudere materiaal te vinden zijn.

Het hakselen van mais met oldtimer machines, het is erg in trek tegenwoordig. Ook dit jaar waren er op de werktuigendagen terug enkele oldtimer machines die de mais binnen slurpten alsof het niks was. De zaterdag bleven de mensen wat op de honger zitten, daar er enkel op zondag werd geoogst.
Naar goede gewoonte waren er de gebroeders Debock die hun Güldners terug meenamen naar Oudenaarde. De één met een Güldner G50 en een Kemper Mais Wolf, met daarnaast een Güldner met een Cavero 5.5ton mestwagen uit het jaar 1974.
Vervolgens was mocht het team van Jonas De Roo aantreden. Jonas kwam zijn John Deere 510 en Kemper 1 rij op de proppen. Achter hem zagen we de afvoercombinaties van Andy Van Canneyt. Andy bestuurde zelf zijn Massey Ferguson 550 en een Record 3.5t mestwagen, Cédric Vanhullebus uit Zomergem zat op de Massey Ferguson 65 met een kipper en Karl Van De Walle uit Zomergem mocht dan op schok met de Massey Ferguson 35 en mestwagen van Andy.
Tot slot zagen we ook nog naar goede traditie het team van Gerry Vermiesch. Al een aantal jaar worden zijn machines hier geshowd voor het grote publiek. Gerry bestuurde zijn toch wel vrij unieke Deutz Intrac en Fahr MH 70. Een MB-Trac 1000 en kipper werden dan weer onder de pijp gestuurd van de Fahr 1rij hakselaar.

Binnen twee jaar kan u terug de oldtimer mais hakselaars gaan bezichtigen in Oudenaarde, oftewel volgend jaar op 23 september 2018 op de Retro Oogstdag te Oostwinkel!

Het oldtimertreffen op de werktuigendagen lokt steevast heel veel deelnemers. Tijdens onze rondgang op het terrein zelf, was er ook nog een rondrit. Enkele bekenden passeerden zo onze camera.
De eerste die we opmerkten tussen de colonne oldtimer tractoren was Johan De Baets uit Oostwinkel, die natuurlijk enkele van zijn Nuffield tractoren meehad. Johan is zelf te zien op een BMC 9/16 uit het jaar 1966. Verder waren er nog twee Nuffield tractoren van hem aanwezig die bestuurd werd door iemand anders.
Algauw passeerden ook vader en zoon Martens uit Nevele voorbij onze lens. Yves zat natuurlijk aan het stuur van zijn Ford County 1164, vader Raoul Martens straalde dan weer op een knappe Fordson Blauwe Reiger.
Andy en co waren ook van de partij. De Case CF 250 had duidelijk twee goede spatborden, zodat Andy ook zijn vader Daniël en Cédric Vanhullebus kon meenemen op zijn rit. In hun achterwiel zat Jonas De Roo met een Société Francaise Vierzon, met als bijrijder Karl Van De Walle.

Zowel zaterdag als zondag gingen we eens een kijkje nemen bij de stand van VDW constructie uit Waarschoot, waar onze goede vriend en tevens ook bestuurslid van Landbouw en Machines VZW, Simon Buysse alweer te zien was met zijn Schlüter tractoren.
Simon zelf demonstreerde zijn knap gerestaureerde Schlüter Compact 950 TV samen met een VDW zaaibedcombinatie en aandrukrollen vooraan. Vader Marc Buysse had dan weer zaterdag plaats genomen achter het stuur van zijn Schlüter Special 1250 en een diepgronder. Op zondag was dat Tim De Reu. Wim Beerten uit Scherpenheuvel was ook weer van de partij en had natuurlijk ook zijn beer mee, een knappe Schlüter 1900 TVL Super waar een VDW diepgronder aanhing.