De Oude Doos

Loonw. Ameele – Slijpe

Met dank aan Noël Vandekerckhove, Walter Vermote en Willy Vandenbroucke.

Een bedrijf uit een ver verleden. De jongere generatie zal het bedrijf al helaas niet meer kennen. Maar voor de oudere generatie uit of rond Slijpe is dit een wel gekend loonbedrijf, die er geschiedenis schreef. Het loonbedrijf van Edward Ameele, ( in de streek ook wel gekend als Edouard en Wartn Ameele ) en Leontien Deroo uit Slijpe. Moet rond de oorlogsjaren zijn opgericht en heeft het bedrijf stop gezet in 1974 en toen overgelaten aan Willy Vandenbroucke.

De foto’s zijn van geen topkwaliteit maar dateren dan ook al van de jaren 50 -en 60. Als ook aan wat bijhorende uitleg hierover is er wat gebrek, doordat de laatste medewerkers -en getuigen van dit loonbedrijf stilletjes aan ook verdwijnen helaas.

Men was vooral gekend omwille van het loondorsen. Met de verschillende dorskasten die men bezat. Wat later ook evolueerde naar het maaidorsen. Naast het dorsen was men ook hier gespecialiseerd in de vlas oogst.

 photo 13.jpg

Het stationair dorsen wat heel wat hard labeur met zich meebracht.

 photo 12.jpg

De gehele winter door, wat sneeuw hield hen niet tegen.

 photo 30.jpg

 photo 31.jpg

Een Hanomag R 38 op nog volle banden, om met een platte riem de dorskast aan te drijven. Men had in totaal vier dergelijke Hanomag R 38 trekkers.

Verder had men ook nog enkele Gardner / Vandezande trekkers en een Allgaier A 133.

 photo 25.jpg

 photo 17.jpg

 photo 9.jpg

 photo 21.jpg

 photo 7.jpg

 photo 16.jpg

 photo 15.jpg

 photo 14.jpg

 photo 24.jpg

 photo 19.jpg

Een bijzonder zicht, een Vandezande Gardner trekker met een hefinrichting en daaraan alreeds een 4-schaar ploeg !

 photo 28.jpg

 photo 20.jpg

 photo 4.jpg

Een aparte verschijning hun 45-pk sterke Mc Cormick – Deering 125 SPV maaidorser.

Verder heeft men ook nog twee CK-4 maaidorsers gehad, geïmporteerd door Max Buyck uit Anzegem. Later werd er dan echter gekozen voor Belgische topkwaliteit met de komst van twee Clayson M103 maaidorsers.

 photo 23.jpg

 photo 3.jpg

 photo 11.jpg

 photo 22.jpg

 photo 27.jpg

 photo 29.jpg

Hier zien we Edward en Leontien trots poseren bij de twee Clayson M 103 maaidorsers en zien we eveneens nog een glimp van het maaibord van de CK-4 maaidorser.

 photo 38.jpg

Na het maaidorsen volgde natuurlijk het persen van het vele stro. Hiervoor had men verschillende persen zoals deze Mc Cormick pers achter een Vandezande Gardner trekker. Verder heeft men ook nog Welger en Bamford persen gehad.

 photo 2.jpg

Een Hanomag R 38 met een doorlopende aftakas om de Mc Cormick -pers aan te drijven. De aftakas werd rechtstreeks afgetakt aan de motor van de trekker en liep dan naast de trekker naar achteren toe.

 photo 1.jpg

Ook in Edward zijn atelier waren het soms drukke tijden.

 photo 10.jpg

 photo 18.jpg

Hun atelier waar men onder meer ook hun eigen landbouwwagens bouwde.

 photo 6.jpg

De imposante 6-cylinder Vandezande met een zelfbouw afzakker erachter. Deze zat uiteindelijk mee in de overname van het loonbedrijf door Willy Vandenbroucke.

 photo PICT0005.jpg

Wederom een mooi stukje nostalgie, die helaas zo goed als verdwenen is maar aan de hand van wat beeldmateriaal toch nog een beetje kan in stand worden gehouden.