De Oude Doos

Loonw. Van Hulle – Tielt

Met dank aan Paul Van Hulle.

Een indrukwekkende en zo goed als ongeziene machine in België de Promill Apollon 4×4. Georges en diens zoon Paul Van Hulle beschikten in het verleden over twee van deze dergelijke hakselaars. Deze mastodont beschikte over een 6-cilinder GM dieselmotor van om en bij de 265-pk. Later upgrade men zelf deze machines nog door er een 8-cilinder 350 pk sterke motor in te plaatsen, zodat de 4-rij bek kon vervangen worden door een Claas 6-rij bek.

Deze machine oogt enorm log en zwaar maar schijn bedriegt hier een beetje. Want de bunker van deze machine was volledig opgebouwd in aluminium en had een inhoud van zo’n 25 kubiek. Het lossen gebeurde door een inwending lostapijt dat werd aangedreven door twee hydraulische motoren. Ondanks de lichte bunker had de machine toch nog een eigen gewicht van zo’n 12 ton. Om de mais in te duiken beschikte de machine over een 4-rijige maisbek.

De Promill stond er die dag, er echter niet alleen voor. Ook hun New Holland 1895 was op het zelfde veld aanwezig in het gezelschap van twee Fiat tractoren met beide een OVA silagewagen. De Promill en de OVA silagewagens konden hun vracht kwijt op de hoeve, een imposante Hydromac H100 rupskraan verzorgde de kuil, van genoeg eigen gewicht was er wel sprake!

Indrukwekkende combinaties, daar moest je in de jaren 80 onder meer bij Paul Van Hulle zijn. Met een hele resem aan Fiat tractoren, wist hij dan ook enkele knappe combinaties uit zijn hoed te toveren. Zoals in volgende film die rond 1985 moet gemaakt zijn geweest.Daar zien we een Fiat 1000 DT een Claas Autonom 542 in werking zetten.