De Oude Doos

Retro Oogstdag 2018

Om klokslag 10.30 op zondag 23 September gingen de deuren open voor onze eerste Retro Oogstdag. Eigenlijk al onze tweede editie want in 2016 organiseerden we de Oldtimer mais hakseldag maar met onze nieuwe naam Retro Oogstdag word nu meer de volledige lading gedekt. Aangezien de hakselmais nog steeds centraal staat maar nu wel word aangevuld met andere teelten zoals dit jaar ook de oogst van voederbieten en dorsmais. Wat zorgde voor een demoterrein van meer dan 8 hectare!

De weergoden waren ons dit jaar echter niet goed gezind en het werd een gure dag, vele noemden het zelfs de slechtste dag van het jaar. Maar dat gure weer kreeg dit evenement niet klein. We maakten met onze medewerkers en deelnemers er het beste van en hebben de bezoekers talrijke prachtige demonstraties kunnen presenteren.

De maar liefst 900 bezoekers die het druiligere weer trotseerden zullen het beamen, het was ondanks het slechte weer een prachtige dag. Die veel bewondering en verwondering opwekte en bij velen nostalgische gevoelens opriepen.

We danken dan ook nogmaals onze medewerkers en deelnemers want zonder hen had deze dag nooit kunnen slagen. Onze technieker Yves Desot en onze presentator Jan Ebinger danken we natuurlijk ook, want zij waren voor de tweemaal opnieuw van de partij. Onze talrijke sponsers en in het bijzonder onze hoofdsponsoren mogen we natuurlijk ook niet vergeten anders was zo’n dag niet te organiseren. Dank u wel!

Hieronder vind je een uitgebreid fotoverslag terug van deze druiligere maar prachtige dag. Deze foto’s hebben we te danken aan de familie Vander Plaetse en Jan Ebinger. Waarvoor hartelijk dank! Zeker de familie Vander Plaetse heeft heel wat doorstaan om deze mooie fotoreeks tot stand te brengen. Zodat we toch nog eens kunnen nagenieten van de Retro Oogstdag editie 2018.

De volledige film kan je via volgende link bekijken : Film

We hadden die dag zelfs hoog bezoek met de komst van de koningin van het maisveld. De enige echte Field Queen 7655 mochten we dit jaar verwelkomen. Dit was als het ware een beetje thuiskomen, de eerste Field Queen reed op Belgische bodem in Oostwinkel en nu wederom zoveel jaar na datum was er opnieuw een Field Queen te vinden hier te Oostwinkel.

Wat regen hield onze presentator en wandelende landbouwmachines encyclopedie ook niet tegen en hij vond dan ook een droog onderdak in de MB-Trac 1500 van Tim De Reu.

Een specialeke rechtstreeks uit Lo, een knappe Massey Ferguson 1250. Deze geraakte veilig en wel in Oostwinkel dankzij grondwerken Michael Boon uit Woumen die dit transport op zich nam.

Al voor de tweede maal op rij konden we rekenen op grote steun van Vallaey uit Lichtervelde en New Holland, waarvoor dank!

Een indrukwekkend zicht!

De Field Queen 7655 had de eer om samen met de Renault 951-4 en een Record silagewagen als eerste aan te treden.

Ook Gilbert Bulcke is één van onze trouwe deelnemers, net als op de vorige editie was hij ditmaal ook van de partij met een New Holland 1770.

Geert Vansteelant slaagde er volledig in om het verleden te doen herleven. Hij nam dit letterlijk door dit team bestaande uit een New Holland 1880 en een Ford County met een OVA silagewagen samen te stellen. Want dit was begin jaren 70 eveneens de equipe van diens vader Eric Vansteelant, prachtig werk dat deze mannen hebben verricht!

Dit jaar voorzagen we dus ook nog andere gewassen zoals voederbieten waar deze Deutz D-55 met een Kemper rooier ook aan het werk konden treffen. De Kemper geraakte er dankzij loon -en grondwerken Desmyter uit Komen maar de Deutz D-55 werd door Bonny Lebbe helemaal op eigen kracht van uit Ieper naar Oostwinkel gereden! Bewonderenswaardig!

Ook Simon Buysse kon natuurlijk niet ontbreken als bestuurslid maar ook als deelnemer met een Schlüter Compact 950 TV en de Jan Martens Systems silagewagen die nu in handen is van onze eigenste VZW Landbouw & Machines.

De Zetor 5748 uit 1973 kon je samen met zijn Kemper Mais Wolf al van ver spotten dankzij zijn rooksignalen.

Toch wel de uniekste hakselaar bij de gedragen 1-rijtjes, een Feraboli hakselaar in de hef van een Deutz 7206.

De aangepaste Kleine rooier aan de mooi gerestaureerde Deutz DX 85 van Stefaan Van Deynze. Een man die we op handen dragen want net als de vorige keer ondersteunde hij ons niet alleen financieel als hoofdsponser maar stond hij ons ook bij met raad en daad. Ook de vele deelnemers hebben kunnen rekenen op de diensten en kennis van Stefaan en diens servicewagen. Ook de rest van de familie Van Deynze en diens naaste vrienden waren er aanwezig om te helpen op het bietenveld. Gouden mensen!

Ondanks de gietende regen kon een grote glimlach er nog vanaf van de chauffeur van deze dappere John Deere 510.

De meest opvallende rooier in het bietenveld was toch wel deze Jan Martens Systems zelfrijder, een prachtig stukje Belgische vernuftigheid.

Ook geweld uit het Oosten was er aanwezig met deze Zetor Super 35.

Als er te hakselen valt is hij er als de kippen bij Johan De Weerdt met zijn Deutz 4006 en Fahr MH-60.

Een Fordson Super Major uit 1962 met mestwagen schuwde de regen niet.

Ik zag 2 beren mais smeren een Deutz 100 06 aan de PZ MH 80s met in zijn gevolg de Deutz 130 06 en de Lochmann kipper.

De opvallendste afvoercombinatie in de mais was toch wel deze Magirus-Deutz 4×4 aangedreven vrachtwagen daterend uit 1954. Hij vormde dan ook een mooi duo met de John Deere 2850 en de New Holland 717.

Andy Van Canneyt wist de dag wederom te kleuren met zijn prachtige Massey Ferguson 550 en authentieke Record silagewagen.

 photo IMG_7049.jpg

 photo IMG_7057.jpg

De Vierzon-club van André Goossens zorgde voor deze opvallende rooicombinatie dit werd aangedreven door deze 20-pk sterke Vierzon 201.

De indrukwekkende Volvo-BM 814 denderde vorige editie over het veld met een VDW-cultivator ditmaal met deze knappe tandem kipper.

Een hakselaar in topconditie is deze Mengele SF 3000 uit 1978, eveneens al voor de tweede maal aanwezig.

Deze MB-Trac 800 heeft zijn kunnen bewezen aan deze prachtige DEWA silagewagen. DEWA zag je niet alleen op het veld maar ook op onze affiche want ook op de steun van DEWA konden we rekenen.

Brute power met deze Ford 5000 4-WD!

Een goed aangereden maiskuil is ontzettend belangrijk en daarop konden we dan ook wederom beroep doen op dit duo de Schlüter 1250 Special met een VDW verdeelwals en de Ford County. VDW leverde als hoofdsponser niet alleen deze verdeelwals maar ook nog twee cultivatoren.

Een Fendt 102S uit 1967 zien we nog net boven de mais piepen met een vrachtje voederbieten bij zich.

De Rivierre Casalis 321 en de Massey Ferguson 400 verzorgden samen het derde luik van onze Retro Oogstdag, namelijk de dorsmais. Deze twee kolvenplukkers anno 2018 nog aan het werk kunnen zien is een unicum te noemen!

Ook in het bietenveld kon je nog een Oostblok trekker terug vinden, een Zetor Super 50.

Deze David Brown 1390 met karrenlader Gilles R-125 spaarde heel wat handenwerk uit!

Niet alleen de David Brown 1390 was een indrukwekkende trekker, ook de Massey Ferguson 188 4-WD was al even uniek en imposant te noemen.

Ook achteruit vormde het hakselen geen probleem!

De jongste telg van onze deelnemers met hoe toepasselijk één van de oudste trekkers uit ons deelnemend machinepark. Een toch wel zeldzame Normag trekker.

Nog twee mensen wie we ontzettend dankbaar zijn, zijn Aurel Vande Vyvere en Luc Maertens die er alles aangedaan hebben om er mee voor te zorgen dat deze Field Queen er zonder problemen kon rijden. We zien dan ook hier Aurel geen seconde van de zijde van de Field Queen wijken.

Deze glanzende Eicher EM 300 uit 1962 had geen schrik om zich nog eens vuil te maken en dook dan ook het bietenveld in met deze Famo rooier.

De Steyr 650 met Fähse bietenrooier kon op veel belangstelling rekenen.

Er werd ook nog heel wat handwerk verricht!

Deze Deutz 4006 volgde de bietenrooiers op de voet met een 4-wielige kipper.

Een Renault r60s nam voor de gelegenheid plaats aan de Van Lengenrich rooier van Landbouw & Machines VZW.

Een echte attractie op zich, de Jagerson graanblazer had er geen enkele moeite mee om het mais graan op de kipper te krijgen.

Als nieuw, een Hanomag Brillant 600 uit 1955 met een Vermeire mestwagen.

 photo DSCN9620.jpg

Eric De Bock terecht fier op zijn prachtige Güldner G-50 die voorzien was van een Kemper Mais Wolf.

Toen de laatste rijen er door gingen werd het een echte apotheose met alle aanwezige hakselaars en afvoercombinaties mekaar opvolgend van de 1-rijige tot de 4-rijige hakselaars.

De dag volledig afsluiten deden we toen de mais geoogst was want toen kwamen de grote kleppers op het toneel tijdens een demonstratie van grondbewerking. Van cultiveren, ploegen, zaaiklaar leggen tot het zaaien toe. Trekkers zoals een John Deere 4955 en een 5010, een Massey Ferguson 1250, een MB-Trac 1500, een Volvo-Valmet 2105 en tot slot een Massey Ferguson 65 trike zorgden voor een waar spektakel!

Dit was Retro Oogstdag 2018, wil je dit zelf ook allemaal live meemaken dan kunnen we jullie alvast mededelen dat we er terug zijn met een volgende editie in 2020. Tot dan!