De Oude Doos

PZ MH 80 S

Old skool maïs hakselen…

Knettergek als even geniaal is deze hechte vriendengroep. Heel wat KLJ fuiven en tractorpullings brengt deze jonge garde samen. Maar ook het maïs gebeuren brengt hen samen. De maïs was rijp en mocht af gereden worden door landbouwwerken Vergauwe uit Westrozebeke. Echter niet volledig want een tweede hakselteam kwam zich aanbieden.

Na de vrijdagavond voordien de buitenronde met hakmes en kettingzaag te hebben vrijgemaakt, trad de zaterdagochtend de PZ MH 80 S van Jarne Maesen in werking, onder het gebrul en rookpluim van zijn Deutz D 6006. De PZ MH 80 S was een hakselaar die met een goede hakselkwaliteit toch slechts een gering trekker vermogen vroeg en zo de kritische en prijsbewuste gebruikers tegemoet kwam. Door het benodigd laag vermogen kon een hoge snelheid behaald worden en in goede omstandigheden kon een maximale capaciteit van zo’n 41 ton per uur bereikt worden in maïs met een 33% droge stofgehalte.

Onder de pijp zagen we Leander Verhelst verschijnen met zijn kleine maar dappere D 40.2 voorzien van een mestwagentje. Het hakselen ging goed vooruit en er was dus ook nog meer afvoercapaciteit nodig. Twee echte kleppers van formaat kwamen zich aanbieden de Deutz 100 06 van Florian Desimpelaere en de Massey Ferguson 3690 van Stijn Haghedooren. Achter de Deutz 100 06 konden we een toch wel opvallende kipper aantreffen van het Italiaanse merk Lochmann. De Case 621 F XR shovel van landbouwwerken Vergauwe had dan ook zijn handen vol om de maïs van beide hakselteams te verwerken. Want tussen de oldies door kwamen ook de Fendt 815 en 924 aandraven met hun tandem Dezeure silagewagens. Het contrast kon hier niet groter zijn tussen beide teams.

Hoe dan ook prachtig om zien hoe deze bende jonge enthousiastelingen zoveel nostalgie in ere weten te houden!