De Oude Doos

Loonw. Dierendonck – Leffinge

Met dank aan de familie Dierendonck.

Net buiten het centrum van het polderdorp Leffinge , vinden we de ‘Dorpshoeve’ terug. Hier vinden we tegenwoordig het landbouw -en loonbedrijf van Marc Dierendonck terug. Diens vader Lucien Dierendonck was er ook jarenlang een geboren en getogen landbouwer en machineliefhebber. Hij kocht dan ook al reeds een eigen maaidorser in 1968 met bouwjaar 1965 rechtstreeks in de fabriek aangekocht. Deze eerste maaidorser was toch een vrij zeldzaam model, het ging hier immers over de Clayson M 89. Waarvan er uiteindelijk maar een 2450 machines zijn van geconstrueerd.

Vele machineliefhebbers zijn vaak ook handige harry’s. Een mooi voorbeeld hiervan was deze zelfbouwkraan waarmee Lucien aan de slag ging eind de jaren 70.  Deze zelfbouw hijskraan heeft bergen werk of beter gezegd bergen mest verzet in zijn dienstjaren. Een Cavero mestwagen achter de Massey Ferguson 135 en een OVA mestwagen achter de Massey Ferguson 275 konden zich beiden aanbieden onder de mestgrijper.

Tijden veranderen natuurlijk en in de jaren 80 zien we dan ook een opvolger voor de zelfbouw hijskraan. Een Italiaanse Cormach doet zijn intrede. Deze Italiaanse kraanproducent zag dankzij Ernesto Comensoli het levenslicht in 1960. Dit bedrijf is tegenwoordig nog steeds actief als autolaadkraan bouwer. De constructie van graafmachines werd sedert 1977 overgeven aan dochterbedrijf Euromach.

De stoppel onderploegen met de Massey Ferguson 275, deze dateerde uit 1977.

Begin jaren 90 kriebelde het voor zoon Marc om in het loonwerkers leven te stappen. Zijn eerste maaidorser die hij zich hiervoor aanschafte was een Clayson M 140. Deze had hij eigenhandig helemaal vanuit het Nederlandse Eindhoven naar zijn thuisbasis in het West-Vlaamse Leffinge gereden. Hij kon ook nog heel wat jaren rekenen op de ervaring en deskundigheid van zijn vader Lucien. Die tot zijn laatste levensjaar als chauffeur op de verschillende aanwezige machines terug te vinden was.

Na het maaidorsen, volgt natuurlijk ook het persen van het stro. De Massey Ferguson 275 werd voorop de New Holland Super Hayliner 68 geplaatst.

De kleine balen moeten natuurlijk ook thuis geraken, dus werd er ook stevig door gevorkt. De Massey Ferguson 135 werd deze keer dan ook voor de platte wagen geplaatst.

Marc was verknocht aan de Clayson M 140 maaidorsers, wat verder in de jaren 90 zien we hem dan met groot enthousiasme aan het werk op een volgende Clayson M 140.

De Massey Ferguson 275 was er ook weer van de partij maar ditmaal met hun graanblazer.

Een imposantere trekker die er ondertussen zijn intrede had gedaan was deze knappe Massey Ferguson 590.

De grootste liefde(s) van zijn leven, naast zijn vrouw natuurlijk, was de New Holland 8000 serie. Deze populaire en befaamde maaidorser reeks deed ook hier zijn intrede met de New Holland 8070.

Nog steeds in het gezelschap van de oude getrouwe Clayson M 140.

Het paradepaardje destijds was deze New Holland 8080. We zien er hen hier mee aan het werk in 1998. Ondertussen kent de 8000 serie geen enkel geheim meer voor Marc. Sedert 2000 is Marc zich dan ook gaan toeleggen op machinehandel en dit in hoofdzakelijk maaidorsers van de populaire New Holland 8000 serie.

Deze reeks afsluiten doen we in schoonheid met Lucien op de Massey Ferguson 590 tijdens het persen met een New Holland 945 in 1999.