De Oude Doos

Loonw. Vande Vyvere – Zandvoorde

Met dank aan Aurel Vande Vyvere.

Naast een uitgebreid fotoarchief, beschikt Aurel Vande Vyvere ook over een uitgebreid video archief. Waaronder heel wat 8-mm band materiaal, dit digitaliseerden we eveneens, zodat dit uniek beeldmateriaal niet meer verloren kan geraken.

De familie Vande Vyvere beschikte in 1971 niet alleen over de grootste maaidorsers vloot uit de wijde regio van Zandvoorde en omstreken maar men bezat ook een heuse equipe aan kleine balenpersen.

Antoon Vande Vyvere zat samen met zijn zonen Aurel en Wilmar ook niet verlegen voor een unieke stunt. Zo trokken ze in de zomer van 1971 naar het veld van landbouwer Gabriël Delbeke uit Voormezele met maar liefst zeven kleine balen persen! Een Ford 5000 met Gallignani 150 F pers, met Wilmar aan het stuur trok het peloton op gang. Er volgden nog 4 x een Fordson Major met allen een New Holland pers, een Massey Ferguson 175 met ook een New Holland 278 pers en tenslotte sloot een tweede Ford 5000 de rangen met nog een Gallignani 150 F pers. De landbouwer in kwestie zien we ook verschijnen met zijn gezin en hun John Deere trekker voorzien van een platte wagen, tijdens het laden van de balen stro.

De aandachtige kijker kan tijdens het persen, op de achtergrond eveneens op een bepaald ogenblik nog een kleine glimp opvangen van oud-loonwerker Gilbert Schollaert uit Voormezele met zijn Fiat en aalton.

Tot slot zien we het hele peloton weer huiswaarts keren naar het centrum van Zandvoorde waar je met de knappe bolides van toen en de A & O voedingswinkel in de achtergrond, nog eens goed de tijdsgeest van de jaren 70 weerspiegelt ziet.

De grasoogst was midden jaren 70 van groot belang voor vele landbouwers en dus ook loonwerkers. Aurel was hierop goed voorzien en kon dan ook al die snedes gras op verschillende manieren binnen halen. Zoals bijvoorbeeld met zijn Ford 7000 aan de New Holland chopper. Twee knappe Fordson Major’s namen beide plaats voor een heuse DEWA silagewagen. Deze eerste Dewa silagewagens kocht hij bij de familie De Walsche in 1973 al ! Op de graskuil zelf vond je er de Lamborghini R 603 terug van de landbouwer.

Ook het oprapen van gras door middel van een opraapwagen, paste men hiertoe. Een Deutz 100 06 voorzien van een BRIL cabine kon zijn duivels ontbinden in 1976 aan de Strautmann Ladeblitz opraapwagen. De Fordson van landbouwer Hanssens uit Komen – Ten Brielen nam ditmaal de kuil voor zich. Bemerk de opvallende cabine hier op de trekker, deze was immers afkomstig van een oude Volkswagen Kever.

Ook het gras persen in kleine balen, was een mogelijkheid, hiervoor trok de Ford 7000 op pad met de New Holland 278 pers. Destijds was dit een reus van een pers.

Op 30 Oktober 1979 vond te Lembeke een grootse korrelmais dors demo plaats, dit ten huize landbouwer Riebbels. Een dag die werd ingericht door het C.I.P.F, het onafhankelijk voedercentrum. Deze dag had met als doel het oogsten en inkuilen van vochtig maisgraan. Dhr. Riebbels was een sterk gespecialiseerde landbouwer met destijds een 300-tal zeugen van het B.L ras ( Belgisch Land ras ) in zijn stallen. Hij beschikte dan eveneens zelf over een mais dorser en stelde er dan ook zijn Braud 108 voor. Voor het graantransport stond hij ook zelf in, dit met behulp van zijn zelf omgebouwde vrachtwagen. Deze was voorzien van een graanblazer waarmee zo’n 15 ton maisgraan kon worden meegenomen. Dit was toen niet de enige vrachtwagen op deze hoeve, ook had hij nog een oude cementtruck in dienst die fungeerde als mengelaar.

Om al dat vochtig maisgraan te kunnen opslaan had landbouwer Riebbels een loods laten bouwen van zo’n 40 op 20 meter. Waarin 8 betonsilo’s waren voorzien die elk goed waren voor zo’n 70 ton aan maisgraan. Om een luchtdichte afdichting te kunnen verzekeren werd er hierin rondom plastiek aangebracht.

Om het graan te malen had Riebbels zelf een maalderij geconstrueerd, deze had een capaciteit van zo’n 8 a 9 ton per uur. Wat perfect was om zijn 5-rijige Braud bij te benen. Ook loonwerker Aurel Vande Vyvere uit Zandvoorde had een maalderij hierheen gebracht, de VLR ( Van Lerberghe Roger ). Deze maalderij kon maar liefst zo’n 15 ton per uur verwerken. Daarnaast zien we ook in de film nog een President hamermolen aan het werk. Op het einde van de film zien we ook nog een glimp van de kleinere hamermolen van Riebbels om buiten nog een grondkuil aan te leggen met vochtig maisgraan.

De Braud van Riebbels was natuurlijk niet de enige demonstrerende mais dorser, Ook de toen nieuwe New Holland 8060 van loonwerken Aurel Vande Vyvere uit Zandvoorde was er aanwezig met een 4-rijige bek. Deze machine behaalde toen een capaciteit van ongeveer 1 hectare per uur. Ook diens nieuwste afvoercombinatie was er toen aanwezig bestaande uit een Ford 7600 en een OVA kipper.

Verder zagen we ook nog een Claas Dominator 96 en een toch wel bijzondere, getrokken Pöttinger Mex Spezial II achteraan een Deutz-Fahr DX. Een compacte machine die een capaciteit had van zo’n 8 a 9 ton per werkdag van een 8-tal uur. Kostprijs van een dergelijke machine lag toen tussen de 900.000 a 1.000.000 Belgische franken omgerekend dus tussen de 22.500 a 25.000 euro. De machine had wel slechts een bunker van zo’n 1,5 ton. Een mogelijke optie op de machine was de blazer voorzien van een maalinrichting, zodat het graan gemalen de machine kon verlaten en wat een externe maalderij dan kon overbodig maken. Zonder de maalinrichting kon je al met slechts 70 a 80 pk met de machine aan de slag gaan. Met de maalinrichting voorzien had je toch wel al zo’n 120 tot 140 pk nodig.

Ook wijlen landbouwexpert -en toenmalig maiszaden verkoper bij Clovis Matton, Luc Busschaert was nauw betrokken bij deze demo en was dan ook natuurlijk te vinden op de New Holland 8060 van zijn goede vriend Aurel Vande Vyvere. Zelfs de moeder van Aurel volgde er alles op de voet. Ook toenmalig verkoopdirecteur bij New Holland Joris Van Belle kwam de stand van zaken eens van nader bekijken. Dit samen met heel wat andere bezoekers natuurlijk, een dag die bij velen zal indruk gemaakt hebben en nu nog misschien bij het terug zien van deze beelden.

We nemen een kijkje in het najaar van 1975 tijdens het mais dorsen. Aurel kan je toch wel één van de pioniers noemen op het vlak van mais dorsen in België. Want al reeds in 1971 waagde hij zich hieraan, dit met een Clayson M 135 en een 4-rijige maisbek die uit de Verenigde Staten werd ingevoerd. In deze video zien we zowel de Clayson M 135 , als de Clayson M 140 de mais induiken.

Een Fordson Major zien we eveneens het veld induiken met een graanblazer om vervolgens het graan af te voeren naar de omgebouwde Multi Broie-Tout maalderij voorzien van een V12-Deutz motor. Ook collega André Verhulst kwam samen met diens vrouw en moeder even een kijkje nemen en zag dat het goed was.