De Oude Doos

Korrelmais demo 1979 – Lembeke

Met dank aan Aurel Vande Vyvere voor onderstaande film.

Op 30 Oktober 1979 vond te Lembeke een grootse korrelmais dors demo plaats, dit ten huize landbouwer Riebbels. Een dag die werd ingericht door het C.I.P.F, het onafhankelijk voedercentrum. Deze dag had met als doel het oogsten en inkuilen van vochtig maisgraan. Dhr. Riebbels was een sterk gespecialiseerde landbouwer met destijds een 300-tal zeugen van het B.L ras ( Belgisch Land ras ) in zijn stallen. Hij beschikte dan eveneens zelf over een mais dorser en stelde er dan ook zijn Braud 108 voor. Voor het graantransport stond hij ook zelf in, dit met behulp van zijn zelf omgebouwde vrachtwagen. Deze was voorzien van een graanblazer waarmee zo’n 15 ton maisgraan kon worden meegenomen. Dit was toen niet de enige vrachtwagen op deze hoeve, ook had hij nog een oude cementtruck in dienst die fungeerde als mengelaar.

Om al dat vochtig maisgraan te kunnen opslaan had landbouwer Riebbels een loods laten bouwen van zo’n 40 op 20 meter. Waarin 8 betonsilo’s waren voorzien die elk goed waren voor zo’n 70 ton aan maisgraan. Om een luchtdichte afdichting te kunnen verzekeren werd er hierin rondom plastiek aangebracht.

Om het graan te malen had Riebbels zelf een maalderij geconstrueerd, deze had een capaciteit van zo’n 8 a 9 ton per uur. Wat perfect was om zijn 5-rijige Braud bij te benen. Ook loonwerker Aurel Vande Vyvere uit Zandvoorde had een maalderij hierheen gebracht, de VLR ( Van Lerberghe Roger ). Deze maalderij kon maar liefst zo’n 15 ton per uur verwerken. Daarnaast zien we ook in de film nog een President hamermolen aan het werk. Op het einde van de film zien we ook nog een glimp van de kleinere hamermolen van Riebbels om buiten nog een grondkuil aan te leggen met vochtig maisgraan.

De Braud van Riebbels was natuurlijk niet de enige demonstrerende mais dorser, Ook de toen nieuwe New Holland 8060 van loonwerken Aurel Vande Vyvere uit Zandvoorde was er aanwezig met een 4-rijige bek. Deze machine behaalde toen een capaciteit van ongeveer 1 hectare per uur. Ook diens nieuwste afvoercombinatie was er toen aanwezig bestaande uit een Ford 7600 en een OVA kipper.

Verder zagen we ook nog een Claas Dominator 96 en een toch wel bijzondere, getrokken Pöttinger Mex Spezial II achteraan een Deutz-Fahr DX. Een compacte machine die een capaciteit had van zo’n 8 a 9 ton per werkdag van een 8-tal uur. Kostprijs van een dergelijke machine lag toen tussen de 900.000 a 1.000.000 Belgische franken omgerekend dus tussen de 22.500 a 25.000 euro. De machine had wel slechts een bunker van zo’n 1,5 ton. Een mogelijke optie op de machine was de blazer voorzien van een maalinrichting, zodat het graan gemalen de machine kon verlaten en wat een externe maalderij dan kon overbodig maken. Zonder de maalinrichting kon je al met slechts 70 a 80 pk met de machine aan de slag gaan. Met de maalinrichting voorzien had je toch wel al zo’n 120 tot 140 pk nodig.

Ook wijlen landbouwexpert -en toenmalig maiszaden verkoper bij Clovis Matton, Luc Busschaert was nauw betrokken bij deze demo en was dan ook natuurlijk te vinden op de New Holland 8060 van zijn goede vriend Aurel Vande Vyvere. Zelfs de moeder van Aurel volgde er alles op de voet. Ook toenmalig verkoopdirecteur bij New Holland Joris Van Belle kwam de stand van zaken eens van nader bekijken. Dit samen met heel wat andere bezoekers natuurlijk, een dag die bij velen zal indruk gemaakt hebben en nu nog misschien bij het terug zien van deze beelden.