De Oude Doos

Loonw. Soenen – Oekene

Met dank aan de familie Soenen.

Raf en Rik Soenen uit Oekene, twee klinkende namen. Deze twee heren stonden vanaf 1968 aan het roer van het gelijknamig loonbedrijf, het bedrijf dat hun vader Sylvère Soenen heeft opgericht ergens begin jaren 50. Deze oprichting gebeurde samen met Albriek Machelein. De heren gingen toen nog rond met een Claeys dorskast en dit zelfs tot in Wallonië. Daar wist Albriek zich uiteindelijk te settelen, waardoor het loonbedrijf dan volledig in handen kwam van de familie Soenen.

De eerste trekker van het bedrijf werd ingespannen voor de dorstrein, een Gardner – Vandezande 5-cylinder diende als trekker en aandrijving voor de stationaire Claeys dorskast.

Naast het dorsen met een Claeys dorskast was de familie Soenen er ook al vroeg bij om een getrokken Claas maaidorser in te zetten. Hier zien we dan ook de Gardner – Vandezande in 1956 ingespannen worden voor de Claas Super Automatic maaidorser.

Hun getrokken maaidorser ruimde in de jaren 60 plaats voor de populaire Clayson M103. Opvallend feit, deze werd achteraan voorzien van een pers, maar dit woog te zwaar voor deze machine, de constructie werd dan ook gedemonteerd.

Ook Albriek Machelein en Michel Desmedt waren mee van de partij tijdens het dorsen.

De daarop volgende trekker die geschikt was voor alle werken werd een Massey Ferguson 35.

Als het te druk werd, deed men nog beroep op deze M.A.N trekker. Deze huurde men bij via M.A.N, Claas en David Brown dealer Vermandere uit Wakken.

Rik en Raf in hun jonge jaren bij de graan blazer.

Nog leuker voor hen was natuurlijk even poseren op de Gardner – Vandezande.

Op zijn zondags…

Zicht op de koer in 1976 met toen al reeds een OVA aalton in het bezit van zo’n 10.000 liter.

In het oprapen van gras was men ook sterk, eerst met twee Claas opraapwagens en later nog een Pöttinger. Op de achtergrond zien we eveneens nog een glimp van de Verhoest schorseneren rooier.

Verder was men van zowat alle markten thuis. Zoals in de jaren 60 werden ook nog suikerbieten gerooid met een Rational bietenrooier, wat later volgden nog twee Schmotzers. Het rooien van aardappelen gebeurde eerst zins met een Dewulf 1-rij, om in de latere jaren over te schakelen naar AVR rooiers.

De Ford 7600 Super Six vertrekkensklaar om wat hooi te gaan persen met de Claas Markant balen pers.

Met het hakselen van maïs ging men van start in 1979 met een Claas SF-60 en een 2-rijïge maisbek.

De afvoer van de mais gebeurde toen nog met de enkelassige Schuitemaker Russen silagewagens, zoals je hier eentje kan bewonderen achter de Ford 7600 Super Six. Deze handige kleine silagewagens durfden echter soms al eens hier en daar wat te plooien, de hamer lag dan ook altijd klaar om te rechten.

Al snel volgde er een Claas SF-80 dit toen met een 3-rijïge kettingbek. Midden jaren 80 volgde er toen nog een tweede Claas SF-80 ditmaal met een 4-rijïge kettingbek. Bijzonder aan deze machine voor die tijd, was het feit dat deze werd voorzien van een korrelkneuzer waardoor men hiermee één van de eerste was in de regio.

Een knappe Deutz 100 06 kwam de hakselploeg versterken met een Record silagewagen.

In 1984 was de tijd van een getrokken maaidorser natuurlijk al lang achter de rug. We zagen in die tijd dan ook deze Claas Senator aan het werk.

Hun Deutz 7206 in 1984.

Met grondverzet werd gestart midden de jaren 80. Een naburig loonbedrijf stopte met het laden van bieten waarop werd beslist om dit karwei over te nemen. Voor dit werk werd er een Liebherr 911 ingezet die naast het laden van bieten ook ingezet werd om stalmest te laden, Nadien maakte het bedrijf ook de stap om zich op grondwerkzaamheden te storten.

Net als in de mais had men ook hier knappe afvoercombinaties, zoals deze 6-cilinder 140-pk sterke Zetor 14145 aan de tandem Record kipper.

De Deutz-Fahr AgroStar DX 6.31 Turbo kreeg het echter al eens lastig met de tandem Joskin kipper.

Ook een Italiaanse volbloed, een Same Trident 130 waagde een poging in de drassige akker.

In 1991 mocht de Zetor 14145 even het grondverzet laten voor wat het was en werd deze voor de volgende zaai combinatie geplaatst.

In 1991 zien we een drukte van jewelste in de aardappelvelden. De Ford 8210 rooide heel wat hectaren met deze AVR rooier.

Maar ook een heuse 2-rijige AVR-Riecam ARB230 zelfrijder werd aangekocht.

De AVR-Riecam in 1991 hier samen met hun in nieuw staat verkerende Deutz 8006.

Men had ook nog een tweede opvallende Deutz 8006 in hun bezit, vooral de bijnaam viel op, de ‘Mi Amigo’. Dit verwees naar de zonneband in de trekker van de gelijknamige radio. Deze trekker met een zuiderse naam zit momenteel in het broeierige Congo om er bomen weg te slepen.

In het najaar kan het al eens vrij nat zijn ten velde. Dit mochten de Claas Jaguar 690 en de Zetor 14145 aan de lijve ondervinden.

Met man en macht probeerde men de Claas Jaguar 690 uit zijn nare positie te bevrijden.

Midden jaren 90′ zien we ook nog deze Liebherr 900 verschijnen in het grondverzet of zoals hier te zien is, in de afbraakwerkzaamheden.

Een prachtige zomerdag in 1995, lokte deze Fiatagri F130 naar buiten met een Claas Markant 65 balen pers.

In de jaren 80 en 90 reden de broers inmiddels al met een Claas Dominator 85 maaidorser, die een prachtig geluid wist te produceren dat je van heinde en verre kon horen aankomen. Zo wisten de vrouwen des huizes dat hun mannen huiswaarts aan het keren waren.

In de jaren 90 kreeg de Claas Dominator 85 gezelschap van nog meer knap groen. Weliswaar een iets andere groen dan gewoonlijk, door het mooie aanbod dat Deutz-Fahr dealer Vanhoutte uit Ledegem te bieden had, bezweek men voor deze Deutz-Fahr M 36.10.

Naarmate de jaren verstrekken zagen we het materiaal verder en verder evolueren. Ook ten huize Soenen. De enkelassige Schuitemaker en Record silagewagens hadden ondertussen al plaats geruimd voor tandem varianten van Record , alsook van DEWA. Op de put zagen we nog steeds hun oude getrouwe Zetor Crystal 12045 met een rotoreg. Naar de 00’s toe had de Claas Jaguar 690 inmiddels al plaats gemaakt voor een Claas Jaguar 695 Mega. Met de stopzetting van het naburig loonbedrijf Kindt uit Passendale werd hier een Claas Jaguar 880 overgenomen.

De indrukwekkende 6-cilinder Zetor Crystal 12045, het paradepaardje in 1973 van het zware segment bij Zetor. Met een motorvermogen van 120-pk.

De Fiatagri F115 mocht de klus afwerken door het afdekken van de putten met behulp van een greppelfrees.

In 2005 Rik en Raf zij aan zij tijdens het wikkelen -en persen van grote balen gras. Hiervoor deed men beroep op de New Holland M 115 met een Tanco Autowrap 1514 en de New Holland TM 135 met een New Holland BB940.

In 2017 kleurde het persteam echter al volledig blauw.

In 2009 hield Raf het voor bekeken, af en toe kan je hem wel nog eens terugvinden op zijn Liebherr 312 bandenkraan of op hun Fiatagri Winner F130.

Ook diens vrouw schuwde het trekkerwerk niet.

Rik, die wat jonger is, die ging nog even door met het zaaien van mais, maaien en het persen van kleine balen. Dit tot in 2015 wanneer definitief het doek viel over dit loonbedrijf met toch wel een knappe geschiedenis.

Een geschiedenis dat onder andere Rik Soenen dus mee heeft bepaald. Echter viel op een veel te jonge leeftijd ook voor hem zelf het doek en moesten we afscheid nemen van Rik begin December 2018. Een landbouwer -en loonwerker in hart en nieren, die door vele tevreden klanten nog lang zal herinnerd worden.