De Oude Doos

Landb. Melis – Leisele

Een MB-Trac in het veld aan het werk zien, het blijft bijzonder. Er twee zij aan zij kunnen zien werken op Belgisch grondgebied is dan ook heel uitzonderlijk. Maar het kan, dat bewijst landbouwer Melis uit Leisele. Voor hem is het niet zo’n vreemd zicht meer als je ze dag dagelijks voor je neus op de koer ziet maar toch blinken ook zijn ogen nog steeds bij het komen aanrijden van de imposante MB-Trac 1600. Echter heeft deze 1600 genoten van een kleine upgrade. Een MB-Trac 1800 is de grote droom van deze landbouwer, echter zijn deze bijzonder moeilijk te vinden, doordat er slechts een 191 gebouwd geweest zijn. Dus bouwde hij maar eigenhandig de MB-Trac 1600 om naar gelijkwaardige 1800 met behulp van een Intercooler, vandaar de kleine verhoging vooraan op motorkap. Deze grote jongen ging aan de slag met een Kuhn rotoreg om het veld nog eens extra fijn klaar te leggen, voor de erwten die er gingen worden gezaaid.

Ook de kleinere MB-Trac 1000 ging aan het werk. Deze oorspronkelijk door invoerder Gaspart  uit Asse geïmporteerde trekker werd aangekocht bij Uni-Trac uit het Waalse Lesve. Deze firma koopt oude MB-Trac trekkers op en geeft ze een volledige revisie, waardoor ze wederom zo goed als nieuw zijn. Deze 1000 ging hier aan de slag met een 6-rijïge TANK bietenzaaimachine. Net als de beide MB-Trac’s , verkeerd deze zaaimachine nog in een nieuwstaat. Deze zaaimachines zijn eveneens Belgisch erfgoed, dat destijds werd vervaardigd in Landen bij werkhuizen TANK.

Nog een derde MB-Trac, eveneens een 1000 konden we op de koer terugvinden, eveneens verkeerd deze in een topstaat. Hij oogt dan nog eens extra indrukwekkend met het stevig schoeisel dat hij heeft opzitten en de Dammann veldspuit op zijn rug.